Διεθνή

Οι πάγοι λιώνουν και αλλάζουν τα σύνορα Ελβετίας - Ιταλίας

Οι πάγοι λιώνουν και αλλάζουν τα σύνορα Ελβετίας - Ιταλίας Φωτογραφία: Wilfried Santer on Unsplash
Οι παγετώνες της Ελβετίας έχουν χάσει «απίστευτο» όγκο πάγου σε μόλις δύο χρόνια.

Τμήμα των συνόρων μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας χρειάζεται επαναχάραξη, καθώς οι παγετώνες που σηματοδοτούν το φυσικό τους όριο... λιώνουν.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αλλάξουν τα σύνορα κάτω από την εμβληματική κορυφή Μάτερχορν - μια από τις υψηλότερες κορυφές των Άλπεων - η οποία δεσπόζει πάνω από το Ζέρματ, έναν δημοφιλή προορισμό για σκι.

Ενώ τα εθνικά σύνορα ορίζονται συνήθως στο χιλιοστό, μεγάλα τμήματα των ελβετοϊταλικών συνόρων «κρύβονται» κάτω από παγετώνες και μεγάλα πεδία χιονιού. «Με το λιώσιμο των παγετώνων, αυτά τα φυσικά στοιχεία εξελίσσονται και επαναπροσδιορίζουν τα εθνικά σύνορα», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Οι αλλαγές στα σύνορα συμφωνήθηκαν ήδη από το 2023, αλλά η ελβετική κυβέρνηση τα ενέκρινε επίσημα πριν από τρία 24ωρα. Η διαδικασία της έγκρισης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, ενώ μόλις υπογράψουν και τα δύο μέρη, η συμφωνία και οι λεπτομέρειες των νέων συνόρων θα δημοσιοποιηθούν.

Όπως διαβάζουμε στο CNN, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, ενώ ο αντίκτυπος στους παγετώνες της είναι τεράστιος. Στην Ελβετία, οι πάγοι λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Οι παγετώνες της χώρας έχασαν το 4% του όγκου τους πέρυσι - έπειτα από το ρεκόρ του 6% το 2022.

Αυτή η πτωτική τάση δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνησης, σημειώνει ο Matthias Huss, παγετωνολόγος στο ελβετικό πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης και διευθυντής του GLAMOS, του ελβετικού δικτύου παρακολούθησης των παγετώνων.

«Το 2024, οι παγετώνες συνέχισαν να χάνουν πάγο με μεγάλη ταχύτητα, παρά το πολύ χιόνι του χειμώνα που αναμενόταν να φέρει κάποια ανακούφιση», αναφέρει στο CNN. 

«Η μετατόπιση των εθνικών συνόρων «είναι μια μικρή παρενέργεια» της τήξης των παγετώνων». Αλλά όταν οι άνθρωποι μπορούν να δουν ότι αυτό «επηρεάζει άμεσα τον παγκόσμιο χάρτη μας», οι αλλαγές ενός κόσμου που δεν σταματά να θερμαίνεται γίνονται πολύ πιο ορατές.