Δημόσιο

Μειώνεται η παρακράτηση από τους ΟΤΑ με «χαλάρωση» του Λογαριασμού Εξυγίανσης

Μειώνεται η παρακράτηση από τους ΟΤΑ με «χαλάρωση» του Λογαριασμού Εξυγίανσης
Την μείωση ποσοστού χρηματοδότησης του Λογαριασμού Εξυγίανσης των ΟΤΑ προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν οι κυρ. Σκουρλέτης και Χουλιαράκης μειώνεται για το έτος 2017, το ποσοστό χρηματοδότησης του Λογαριασμού Εξυγίανσης των ΟΤΑ από 4% σε 1% επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που αποδίδονται στους ΟΤΑ προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους.

Εως τώρα τον Λογαριασμό βαρύνουν ιδίως οι δαπάνες χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους των οφειλών τους, στο πλαίσιο υλοποίησης ειδικού προγράμματος αποπληρωμής τους, το οποίο εγκρίνεται με απόφαση του Παρατηρητηρίου, και για την πληρωμή των δπανών τους, καθώς και τυχόν εγγυήσεις για τα δάνεια.

Αυτό μεταφραζόταν ότι στη χρηματοδότηση του Λογαριασμού, σε ετήσια βάση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και συγκεκριμένα σε ποσοστό 4% επί αυτών που αποδίδονταν στους ΟΤΑ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους, και, εφόσον κριθεί απολύτως αναγκαίο, με ισόποση χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, πέραν αυτής που προορίζεται για την ενίσχυση των ΚΑΠ. Το ποσοστό χαλαρώνει και πλέον θα ανέρχεται σε 1% αυξάνοντας ουσιαστικά την χρηματοδότηση των δήμων.