Δημόσιο

Εξετάζεται λύση για την μη ικανοποίηση περιπτώσεων συνυπηρέτησης

Εξετάζεται λύση για την μη ικανοποίηση περιπτώσεων συνυπηρέτησης
Με απάντηση του σε σχετική ερώτηση για την συνυπηρέτηση στρατιωτικών με δημοσίους υπαλλήλους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία η εξέταση της αλλαγής του πλαισίου που διέπει το καθεστώς αυτό που έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις να μην μπορούν να ικανοποιηθούν αιτήματα ενδιαφερομένων

Όπως αναφέρει ο κ. Καμμένος με το υπάρχων πλαίσιο προβλέπεται η απόσπαση των τακτικών και ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλων, που κατέχουν οργανική θέση και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ένοπλων Δυνάμεων ή ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αιμενικόύ Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος, σε υπηρεσίες του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα και στην περιοχή, που υπηρετεί ο (η) σύζυγος. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, μετά από σχετική αίτηση του Υπαλλήλου. Από τα προαναφερόμενα ευχερώς συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ειδική μέριμνα που έχει ληφθεί, με την πρόβλεψη εξαιρετικής διαδικασίας απόσπασης των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι σύζυγοι στρατιωτικών ή ένστολων των Σωμάτων Ασφαλείας, δικαιολογείται από τις συχνές μεταθέσεις, για τη κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και ουσιαστικά αναγνωρίζει ένα προβάδισμα των υπηρεσιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, έναντι των λοιπών φορέων του Δημοσίου Τομέα.

Όπως παραδέχεται ο υπουργός, αν και στο μείζον των περιπτώσεων υλοποιείται η έννοια της συνυπηρέτησης, υφίσταται μικρός αριθμός περιπτώσεων στις οποίες δεν ικανοποιείται λόγω του περιοριστικού νομικού πλαισίου πρόσληψης του/της υπαλλήλου, της ύπαρξης μικρού αριθμού μορίων υπηρεσιακών αναγκών κλπ.
 
Στα πλαίσια της μέριμνας για το προσωπικό, τα Γενικά Επιτελεία ενημερώνονται για τις περιπτώσεις που δεν επιτυγχάνεται στην πράξη η συνυπηρέτηση και βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων Υπουργείων προς όφελος της οικογενειακής συνοχής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ τελούν σε ετοιμότητα συνεργασίας, με όλα τα Υπουργεία τα οποία έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα, για τυχόν τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, μετά από την καταγραφή των προβλημάτων, που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή του.