Δημόσιο

Τροπολογία στην Βουλή για τους πενταετούς θητείας πυροσβέστες

Τροπολογία στην Βουλή για τους πενταετούς θητείας πυροσβέστες
Παρατείνεται, μέχρι τρία έτη κατ" ανώτατο όριο η θητεία των Πυροσβεστών πενταετούς θητείας με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή . Σύμφωνα με την τροπολογία οι εν λόγω εντάσσονται αυτοδίκαια, με τη λήξη της παράτασης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και καταλαμβάνουν νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται με π. δ/γμα, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας απ' όπου προέρχονται

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία παρατείνεται, υπό τους όρους και προϋποθέσεις των επόμενων εδαφίων, για τρία (3) έτη, εκτός εάν ορισθεί μικρότερο χρονικό διάστημαη θητεία των προσληφθέντων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος πυροσβεστών πενταετούς θητείας, οι οποίοι κρίθηκαν επιτυχώς από τα αρμόδια Συμβούλια προκειμένου να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό δυνάμει της παραγράφου 8 του παρόντος. Μετά το πέρας της παράτασης του προηγούμενου εδαφίου ολοκληρώνεται αυτοδικαίως η διαδικασία ένταξης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, χωρίς να απαιτείται νέα κρίση. Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν νέες οργανικές θέσεις, οι οποίες συνιστώνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας πυροσβεστών πενταετούς θητείας. Με όμοιο διάταγμα απονέμεται ο βαθμός του πυροσβέστη, για όλες τις συνέπειες σε σχέση με την επετηρίδα και τις βαθμολογικές προαγωγές, με αναδρομική ισχύ από την 9η Φεβρουαρίου 2017.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι δυνατή η κατά τα ανωτέρω ένταξη και πριν την παρέλευση τριετίας.
Με όμοια απόφαση μπορεί να ρυθμίζεται και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων.

Οι υπαγόμενοι στη ρύθμιση αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις των παραγωγικών σχολών του Σώματος, εφ' όσον διαθέτουν τα προσόντα που απαιτεί ο νόμος για τους πυροσβέστες. Μέχρι την ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, οι υπαγόμενοι που αποτελούν ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό, μπορούν να απασχολούνται με υπερωρίες, κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, με πλήρη καθήκοντα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του Σώματος, με τις αποζημιώσεις που προβλέποντα. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τις ανάγκες της υπηρεσίας, μπορεί να διενεργούνται μεταθέσεις και αποσπάσεις και για αυτήν την κατηγορία προσωπικού, σύμφωνα με τον κανονισμό μεταθέσεων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής διάταξης.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια πρόσθετη δαπάνη, από τη χορήγηση αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης και απασχόλησης κατά τις Κυριακές και αργίες για συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου στους Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, η θητεία των οποίων παρατείνεται κατά τρία (3) ακόμα έτη. Σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, στην προτεινόμενη ρύθμιση υπάγονται 2.091 άτομα και η σχετική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 10,6 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με την τροπολογία η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία για την αποσαφήνιση, από κάθε άποψη, του καθεστώτος ένταξης των με πενταετή θητεία πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Σώματος, όπως αυτό έχει προβλεφθεί και αφορά 2.093 υπαλλήλους.

Οι προσλήψεις αυτής της ειδικής κατηγορίας προσωπικού (συνολικά, στην αρχή, 4.000) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, που κατέλαβαν ad hoc δημιουργηθείσες οργανικές θέσεις, έχουν πραγματοποιηθεί από του έτους 2012, δημιουργήθηκε δε η εύλογη προσδοκία σε ένα μέρος αυτών που είχαν τα προβλεπόμενα προσόντα ότι στο τέλος της πενταετίας θα ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και κρίσεις των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Εν τούτοις η ολοκλήρωση της διαδικασίας μονιμοποίησης παρουσιάζει ορισμένες τεχνικής και νομικής φύσεως περιπλοκές, λόγω της πλημμελούς αφενός διατύπωσης των προαναφερόμενων διατάξεων και της πρόκλησης σύγχυσης αφετέρου σχετικά με το αν η τελική διαδικασία ένταξης στο μόνιμο προσωπικό υπόκειται στους περιορισμούς των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Σε συνέχεια,ε την προτεινόμενη μεταβατική διάταξη προβλέπεται η τριετής κατά ανώτατο χρονικό όριο παράταση της θητείας και η αυτοδίκαιη, χωρίς νέα κρίση, ένταξη στην συνέχεια αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, η οποία μπορεί να γίνει και οποτεδήποτε ενωρίτερα με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τέλος, από την πολιτικοοικονομική άποψη σημειώνεται ότι η πρόσθετη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού «αντισταθμίζεται» με το πρόσθετο έσοδο που προέρχεται από την παροχή υπηρεσιών πυροπροστασίας προς την έχουσα την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων εταιρεία FRAPORT.