Δημόσιο

Εγκύκλιος Σκουρλέτη προς δήμους: Ανανεώστε τις συμβάσεις πληρώστε τους συμβασιούχους

Εγκύκλιος Σκουρλέτη προς δήμους: Ανανεώστε τις συμβάσεις πληρώστε τους συμβασιούχους
Εγκύκλιο για την αυτοδίκαιη παράταση συμβάσεων προσωπικού καθαριότητας από τους δήμους που αρνούνται να προχωρήσουν σε αυτή καθώς και την άμεση πληρωμή των αποδοχών τωνσυμβασιούχων εξέδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης

Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την εγκύκλιο Σκουρλέτη, παρατάθηκαν αυτοδίκαια έως 31-12-2017 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες ατομικές συμβάσεις είχαν λήξει μέχρι και ενενήντα (90) ημέρες πριν την έναρξη του νόμου με αντικείμενο την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των ΟΤΑ, όπως επίσης για κάθε υπηρεσίες των ΟΤΑ αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών καθαριότητας σε άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης περιλαμβάνονται όλες οι ενεργές ατομικές συμβάσεις και όσες έχουν λήξει μέχρι και ενενήντα (90) ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή όσες έχουν λήξει μετά την 21η-7-2016.

Η παράταση των εν λόγω συμβάσεων διενεργείται με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του αρμοδίου για την πρόσληψη οργάνου και δεν απαιτείται απόφαση κάποιου άλλου συλλογικού οργάνου π.χ. Δημοτικού ή Διοικητικού Συμβουλίου.

Εξάλλου παρέχεται η δυνατότητα σε περίπτωση μη επαρκούς προϋπολογισμού για την καταβολή δαπανών μισθοδοσίας αποκλειστικά από ανταποδοτικά τέλη, η πληρωμή τους να συντελείται και από μη ανταποδοτικά έσοδα.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι τα αρμόδια όργανα των οικείων φορέων, τα οποία έχουν πλήρη γνώση των πραγματικών δεδομένων, είναι αποκλειστικά υπεύθυνα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αυτοδίκαιη παράταση των εν λόγω συμβάσεων.

Συνεπώς σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη δεν καταλείπεται διακριτική ευχέρεια για την εφαρμογή της διάταξης η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της εν λόγω διάταξης συνιστά δέσμια αρμοδιότητα για τα οικεία όργανα, τα οποία πρέπει να προασπίσουν τη δημόσια υγεία και να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου ως έχουν και υποχρέωση.

Ενόψει των ανωτέρω και επειδή στο υπουργείο όπως αναφέρει η εγκύκλιος, έχουν περιέλθει ερωτήματα, προφορικά και γραπτά, σχετικά με την άρνηση εφαρμογής , εκ μέρους ΟΤΑ, που προβαίνουν είτε επιλεκτικά σε μερική παράταση των οικείων συμβάσεων είτε στη λήψη απόφασης περί μη παράτασης των συμβάσεων του συνόλου του απασχολούμενου στην καθαριότητα προσωπικού που έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις, καλούνται οι δήμοι να προχωρήσουν σητν πληρωμή και την ανανέωση των συμβάσεων.