Δημόσιο

Ηλεκτρονική αίτηση στο ΤΕΕ για τα αυθαίρετα από 02/09/2013

Ηλεκτρονική αίτηση αυθαίρετα Ηλεκτρονική αίτηση αυθαίρετα
Ηλεκτρονική αίτηση στο ΤΕΕ για τα αυθαίρετα από 02/09/2013 Με ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ ,πριν λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι το σύστημα του ΤΕΕ για την ηλεκτρονική αίτηση νομιμοποιήσης για τα αυθαίρετα ανοίγει στις 2/09/2013 και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα ώστε να τα νομιμοποιήσουν με τις νέες ευνοικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ .

Συγκεκριμένα ο νέος νόμος για αυθαίρετα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων δηλαδή και αυτούς που είχαν κάνει αίτηση τακτοποιήσης με το νόμο Παπακωνσταντίνου ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Όσο αφορά αυτούς που έχουν προβεί ήδη σε τακτοποιήση του αυθαίρετου τους με τα παλαιά καθεστώτα τακτοποιήσης θα πρέπει να ενταχθούν και σε αυτή την ρύθμιση και τα ποσά που ήδη έχουν καταβάλει για τα πρόστιμα θα συμψηφιστούν και σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου πλήρωσε περισσότερα χρήματα, θα υπάρξει επιστροφή του επιπλεόν ποσού που έχει καταβάλει.

Πως θα μπορεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης το πρόστιμο για τα αυθαίρετα ανάλογα τον χρόνο της αίτησης

Με αίτηση στο πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 102 μηνών (ή 17 εξαμήνων).

Με αίτηση στο δεύτερο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί εντός 84 μηνών (ή 14 εξαμήνων).

Με αίτηση στο τρίτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 60 μηνών (ή 10 εξαμήνων).

Με αίτηση στο κάθε περίπτωση η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 50 ευρώ και η ελάχιστη εξαμηνιαία στα 300 ευρώ.

Με αίτηση στοπερίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου. Εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% του προστίμου.

Για τα αυθαίρετα προ του 1975, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, με τον νέο νόμο  θα εξαιρεθούν από την απειλή της κατεδάφισης οριστικά και με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ χωρίς κάποιο άλλο πρόστιμο θα νομιμοποιήσουν το αυθαίρετο τους .

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για την έναρξη της διαδικασίας νομιμοποιήσης με τον νέο νόμο και την ηλεκτρονική αίτηση για τα αυθαίρετα στο σύστημα του ΤΕΕ:

Μετά την ψήφιση του νέου Νόμου για τα αυθαίρετα και την Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης με αριθ.4178/13 (ΦΕΚ 174 /Α/13), το ΥΠΕΚΑ ενημερώνει ότι στις 2-9-13 θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του ΤΕΕ, οπότε και θα είναι δυνατή η υποβολή νέων δηλώσεων αυθαιρέτων στο Νόμο 4178/13, η μεταφορά των δηλώσεων του Ν.4014/11 στο νέο Νόμο μετά από σχετική αίτηση, καθώς και η εκτέλεση των λοιπών διαδικασιών της υπαγωγής που αφορούν τις πληρωμές και την χορήγηση των αντίστοιχων βεβαιώσεων.