Δημόσιο

Δελτίο δομικής τρωτότητας αυθαιρέτων σε διαβούλευση απο το ΥΠΕΚΑ

Δελτίο δομικής τρωτότητας αυθαιρέτων σε διαβούλευση απο το ΥΠΕΚΑ Δελτίο δομικής τρωτότητας αυθαιρέτων σε διαβούλευση απο το ΥΠΕΚΑ
Δελτίο δομικής τρωτότητας αυθαιρέτων σε διαβούλευση απο το ΥΠΕΚΑ Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το δελτίο δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων απο το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4178/2013 για την «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης, το Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις».

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται η υπουργική απόφαση που αφορά το δελτίο δομικής τρωτότητας αυθαιρέτων και τη μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Έρευνας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4178/2013 για την «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης, το Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», καθώς από τον νόμο για την τακτοποίηση αυθαίρετου κτίσματος απαιτείται, εκτός των άλλων δικαιολογητικών, η υποβολή είτε δελτίου δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού, είτε μελέτη στατικής επάρκειας, ανάλογα με το είδος του κτιρίου.

«Κλείνουμε μία εκκρεμότητα ετών στα θέματα στατικότητας των αυθαιρέτων», ανέφερε σχετικά με το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, σημειώνοντας ότι «η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την ασφάλεια των κτισμάτων τους».

«Αυτήν προωθούμε με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, καθώς είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για την ένταξη στις ρυθμίσεις του νόμου», συμπλήρωσε ο κ. Καλαφάτης, λέγοντας πως πρόκειται για «μία ουσιαστική διαδικασία για την ασφάλεια των πολιτών».

Ο κ. Καλαφάτης κάλεσε πολίτες, μηχανικούς και φορείς να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση και να καταθέσουν τις απόψεις τους, «ώστε πολύ σύντομα να προωθήσουμε την τελική ρύθμιση».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, δελτίο δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού απαιτείται για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικίας, τουριστικά καταλύματα ή κτίρια, καθώς και για μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές με τις παραπάνω χρήσεις.

Μελέτη στατικής επάρκειας απαιτείται για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια ειδικής χρήσης, όπως κτίρια συνάθροισης κοινού, περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτιστικών λειτουργιών, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους, εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμούς, δημόσιων υπηρεσιών και σε κτίρια βιομηχανικής ή βιοτεχνικής χρήσης, καθώς και σε μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές με τις παραπάνω χρήσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι με την υπουργική απόφαση καθορίζονται οι χρήσεις υψηλής διακινδύνευσης για τις οποίες απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ σε κάθε περίπτωση, στη μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου επισημαίνονται και τυχόν απαιτούμενες εργασίες ενίσχυσης του φορέα από τον έλεγχο.