Δημόσιο

Λήγει η προθεσμία για 102 δόσεις στα αυθαίρετα

Λήγει η προθεσμία για 102 δόσεις στα αυθαίρετα Λήγει η προθεσμία για 102 δόσεις στα αυθαίρετα
Λήγει η προθεσμία για 102 δόσεις στα αυθαίρετα Τελευταία ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα και να πληρώσουν σε 102 δόσεις για τα αυθαίρετα τους.

Συγκεκριμένα εως τις 6 Φεβρουαρίου 2014 είναι η προθεσμία ένταξης στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα ώστε οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν σε διάρκεια 8,5 ετών το πρόστιμο .Όσοι ιδιοκτήτες είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση Παπακωνσταντίνου και έχουν ληξιπρόθεσμες όφειλες ή βρίσκονται σε κατάσταση αρχικής υποβολής οφείλουν να μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση επίσης μέχρι 6 Φεβρουαρίου 2014.

84.394 Ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση ενώ σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο νομιμοποιήθηκαν και αυθαίρετες πισίνες επιφάνειας 235.000 τμ

Όσοι ξεκινήσουν να πληρώνουν δόσεις το τρίτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου (από Αύγουστο 2014 έως Φεβρουάριο 2015) το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε ακόμη μικρότερες δόσεις που είναι 60 μηνών. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 50 ευρώ και η ελάχιστη εξαμηνιαία στα 300 ευρώ.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου. Εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% του προστίμου.Ο νόμος προβλέπει ελάχιστη μηνιαία καταβολή 50 ευρώ

Από το γ΄ εξάμηνο οι νέες δηλώσεις που θα υποβληθούν για ένταξη στο νόμο αναμένεται να συνοδευτούν και με την υποχρέωση της ένταξης στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο α΄ εξάμηνο του νέας χρονιάς. Πρόκειται για μία διαδικασία ελέγχου και αποτροπής της αυθαίρετης δόμησης, η οποία θα συνδυαστεί και με την έναρξη της β΄ φάσης της ένταξης στο νόμο που είναι η κατάθεση των σχεδίων (τοπογραφικά, κάτοψη, κ.α).

Δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση όσοι έχουν αυθαίρετο σε όχθη ή παρόχθια ζώνη λιμνών ή βρίσκονται σε ρέμα.

Άτομα που εμπίπτουν σε περισσότερες από μια ειδικές ομάδες, για τις οποίες προβλέπεται έκπτωση προστίμου, μπορούν να διαλέξουν τη συμφεροτερη ιδιότητα.

Ιδιότητα του τρίτεκνου ή πολυτέκνου αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να κατάθεση υπεύθυνη δήλωση για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής και ο μηχανικός οφείλει να υποβάλλει αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής του κτιρίου.

Σε περιπτώσεις κληρονομιάς ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής μπορεί να αποδειχθεί με την προσκόμιση του Ε9 του αποβιώσαντος απο όπου προκύπτει η ολοκλήρωση ή κατασκευή της αυθαιρεσίας.

Εάν κάποια αυθαίρετη κατασκευή είχε "τακτοποιηθεί" με τον προηγούμενο νόμο και πλέον εχει μεταβιβαστεί σε άλλο ιδιοκτήτη , τότε την υποχρέωση δήλωσης στον ισχύοντα νόμο εχει πλέον ο νέος ιδιοκτήτης.

Σε αυθαίρετες κατασκευές που ολοκληρώθηκαν μέχρι 28.07.2011 και έχουν υπαχθεί στο νέο νόμο, δεν θα επιβληθούν αναδρομικές κυρώσεις ασφαλιστικές εισφορές, πρόστιμα ή τέλη ύδρευσης, καθαριότητας, αποχέτευσης. Ωστόσο δεν θα επιστραφούν τυχόν καταβληθέντες φόροι ή τέλη