Διεθνή

Εκκενώνονται τα νότια προάστια της Βηρυτού: Ανελέητο σφυροκόπημα από το Ισραήλ και με χερσαίες επιχειρήσεις

Εκκενώνονται τα νότια προάστια της Βηρυτού: Ανελέητο σφυροκόπημα από το Ισραήλ και με χερσαίες επιχειρήσεις Φωτογραφία: EPA/ATEF SAFADI
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν σχολιάζουν τις αναφορές που κάνουν λόγο για επικείμενη ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους στα προάστια της Βηρυτού να εκκενώσουν συγκεκριμένες περιοχές στα νότια προάστια.

«Οι άμαχοι κοντά σε πολλά κτίρια στη συνοικία Dahiya της νότιας Βηρυτού θα πρέπει να εκκενώσουν αμέσως» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Στρατός.
Ο αραβόφωνος στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Avichay Adraee δημοσίευσε έναν χάρτη, που δείχνει τα κτίρια στη Dahiya.

«Επείγουσα προειδοποίηση στους κατοίκους των νοτίων προαστίων της Βηρυτού. Πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα κτίρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση όχι μικρότερη των 500 μέτρων» αναφέρει μεταξύ άλλων.

{https://twitter.com/AvichayAdraee/status/1840842963481440618}

Δεν σχολιάζουν οι ΗΠΑ την επικείμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ

Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν σχολιάζουν τις αναφορές που κάνουν λόγο για επικείμενη ισραηλινή εισβολή στoν Λίβανο, αναφέρουν τα διεθνή Μέσα μετά τη συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναφερόμενος στις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάθιου Μίλερ επιβεβαίωσε ότι οι Ισραηλινοί τους είχαν ενημερώσει για μια σειρά από επιχειρήσεις, τις οποίες περιέγραψαν ως «περιορισμένες» και με στόχο στις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Ωστόσο τόνισε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν σχολιάζουν τις αναφορές για την επικείμενη ευρείας κλίμακας ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο.

Ερωτηθείς από το BBC για το εάν οι επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αυτοσυγκράτηση το τελευταίο 15μερο αγνοήθηκαν από το Ισραήλ, ο Μάθιου Μίλερ απάντησε πως το Ισραήλ δικαιολογημένα σκότωσε τον ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.Στις πιέσεις για τις απώλειες των αμάχων και τους εκτοπισμένους, που προκάλεσε η επιχείρηση για τη δολοφονία Νασράλα, σημείωσε πως η στρατιωτική δραστηριότητα θα μπορούσε να επιτρέψει τη διπλωματία, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς και ακούσιες συνέπειες, όπως είπε. Πρόσθεσε ακόμα πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις.

«Κλειστές στρατιωτικές ζώνες» κήρυξε το Ισραήλ

Το Ισραήλ κήρυξε αργά το βράδυ της Δευτέρας τρεις κοινότητες κατά μήκος των βόρειων συνόρων του ως «κλειστή στρατιωτική ζώνη», σε έναν πιθανό πρόδρομο μιας χερσαίας εισβολής στον Λίβανο.

Η διάταξη αυτή περιορίζει την είσοδο και την έξοδο από τις κοινότητες μόνο σε στρατιωτικές δυνάμεις και αφορούν τις πόλεις Metula, Misgav Am και Kfar Giladi. Ωστόσο, η διαταγή, σύμφωνα με το Associated Press, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα εισβάλουν αμέσως στον Λίβανο. Οι περιοχές μπορούν επίσης να κηρυχθούν κλειστές στρατιωτικές ζώνες εάν εντοπιστεί επικείμενη απειλή.

Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες και οι διοικητές του Ισραήλ δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να στείλουν δυνάμεις εάν η κυβέρνηση δώσει την εντολή.

{https://www.youtube.com/watch?v=ZESrmz5F_sk}

Το Ισραήλ ξεκίνησε μικρές επιδρομές στον Λίβανο

Παράλληλα το Ισραήλ ξεκίνησε μικρές επιδρομές στα σύνορα με τον Λίβανο ενώ είναι σε πλήρη ετοιμότητα για μία μεγαλύτερη στρατιωτική χερσαία επέμβαση. Μέχρι στιγμής, όπως διευκρινίζουν τα διεθνή Μέσα, δεν είναι ξεκάθαρο αν το Ισραήλ έχει πάρει την τελική απόφαση για μια πιο ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση.

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ωστόσο ότι το Ισραήλ ξεκίνησε μικρές χερσαίες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, παρά την απώλεια του ηγέτης της Χασάν Νασράλα και πολλών ακόμα στελεχών της έχει ορκιστεί ότι θα συνεχίσει να μάχεται.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, αργά το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο. Εξήγησε πως το Ισραήλ περιέγραψε τις επιδρομές ως «περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα».

{https://twitter.com/manniefabian/status/1840797754152411489}

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για μάχες σώμα με σώμα ισραηλινών στρατευμάτων με μαχητές της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου. Η τελευταία φορά που οι δύο εχθροί ήρθαν αντιμέτωποι σε χερσαία μάχη ήταν στον πόλεμο του 2006.

Αξιωματικός της Δύσης, διπλωμάτης στο Κάιρο που είναι άμεσα εμπλεκόμενος στην επιχείρηση αποκλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή, ανέφερε ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο θα είναι άμεση. Επιβεβαίωσε και αυτός πως το Ισραήλ ανακοίνωσε την απόφασή του στις ΗΠΑ και τους συμμάχους του στη Δύση και τους διευκρίνισε πως η επιχείρηση θα είναι «περιορισμένη».

{https://twitter.com/academic_la/status/1840820785809932587}

Την ίδια ώρα κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας. Εκπρόσωπος του λιβανέζικου στρατού δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τις αναφορές, υπογραμμίζει το Reuters.

{https://twitter.com/leandroOnX/status/1840824239760593024}