Δημόσιο

Νέες υπηρεσίες από τα ΚΕΠ

Νέες υπηρεσίες από τα ΚΕΠ Νέες υπηρεσίες από τα ΚΕΠ
Νέες υπηρεσίες από τα ΚΕΠ Νέες υπηρεσίες στα ΚΕΠ θα μπορούν να διεκπεραιώνουν οι πολίτες σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ Μητσοτάκη όπου προαναγγέλει ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι συναλλαγές αυτές.

Να στρέψουμε την προσοχή μας πως θα κάνουμε πιο εύκολη την επικοινωνία του πολίτη με το Δημόσιο. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε νέο πακέτο υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα ΚΕΠ. Όπου μπορούμε να απλοποιούμε διαδικασίες, τις απλοποιούμε και όπου μπορούμε να τις καταργούμε, θα το κάνουμε αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνέντευξη του στον ΑΘΗΝΑ 9,84

Για παράδειγμα η επικύρωση δημοσίου εγγράφου καταργείται με το παρόν νομοσχέδιο. Θα έχει υποχρέωση η διοίκηση να δέχεται ευκρινές αντίγραφο δημοσίου εγγράφου

Η κατάργηση των επικυρωμένων αντιγράφων, μειώνεται σε σημαντικό βαθμό το διοικητικό βάρος, τόσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, όσο και για τις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες (ιδίως τα ΚΕΠ, τα αστυνομικά τμήματα, τις γραμματείες δημόσιων εσόδων), δεδομένου ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 35 εκατ. επικυρώσεις αντιγράφων, απαιτείται μέσος χρόνος τρία λεπτά για κάθε μία από αυτές, δηλαδή απαιτούνται 1,75 εκατομμύρια ανθρωποημέρες, περίπου 1.000 υπάλληλοι ανά έτος με αποκλειστική πλήρη απασχόληση σε αυτήν τη δραστηριότητα, χωρίς να συνυπολογίζεται στα ανωτέρω η ταλαιπωρία και η σπατάλη πόρων για τους συναλλασσόμενους.

Στο σχέδιο νόμου σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι, που προβαίνουν στην επικύρωση, περιορίζονται σε έναν επιφανειακό μόνο έλεγχο των εγγράφων, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται, πρακτικά, ποτέ πλαστά έγγραφα. Κατά συνέπεια, δεν θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος υποβολής πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων. Εξάλλου, προκειμένου να διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον, η διοίκηση θα υποχρεούται να προβαίνει σε δειγματοληπτικό ενδοϋπηρεσιακό έλεγχο, σε ποσοστό 5% επί των κατατεθειμένων φωτοαντιγράφων για να επιβεβαιωθεί η ταύτισή τους με τα πρωτότυπα. Τονίζεται, δε, ότι η υποβολή πλαστών ή παραποιημένων φωτοαντιγράφων επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.