Δημόσιο

Σε διαβούλευση το Σχέδιο για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2014-2016

Σε διαβούλευση το Σχέδιο για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2014-2016 Σε διαβούλευση το Σχέδιο για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2014-2016
Σε διαβούλευση το Σχέδιο για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2014-2016 Σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2014-2016, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου μέσα από τον διάλογο και την αξιοποίηση των προτάσεων να οριστικοποιηθεί και να υποβληθεί επίσημα στη Διεθνή Πρωτοβουλία Open Government Partnership, τον Ιούνιο του 2014.

Το εθνικό σχέδιο δράσης παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με ευκαιρία την ειδική ημερίδα για την ανοικτή διακυβέρνηση, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται με το Σχέδιο Δράσης, δομούνται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: 1. Ενθάρρυνση της δημόσιας συμμετοχής, 2. Ανοιχτά δημόσια δεδομένα, και 3. Ακεραιότητα και λογοδοσία

Εκπονήθηκε σε άμεση συνάρτηση τόσο με τη Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014-2020, όσο και με τη Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016.

«Η Ανοικτή Διακυβέρνηση δίνει προοδευτικό πρόσημο σε μια κυβέρνηση που έχει σκοπό να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνισε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρουσιάζοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες και τα βασικά σημεία του Σχεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, και πρόσθεσε: «Στην πορεία προς την υποβολή του τελικού Σχεδίου Δράσης, τον Ιούνιο, καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να καταθέτουν από σήμερα τις προτάσεις, παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους στο opengov, προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλουμε στην ουσιαστική εφαρμογή του ελληνικού Σχεδίου Δράσης. Γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορεί να εφαρμόσει η χώρα αυτά που νομοθετεί».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι «το σύνολο των δημοσιευμένων αποφάσεων είναι 11.262.086, από το 2010 έως σήμερα, και αυξάνεται κατά 16.000 κάθε εργάσιμη ημέρα», και σημείωσε ότι «ο πολίτης πρέπει να είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων, να συμβάλλει στη βελτίωση του νομοθετικού έργου».

«Στόχος είναι να μην υπάρχει νομοσχέδιο που να μην αναρτηθεί για διαβούλευση και να γνωρίζουν οι πολίτες και οι φορείς πόσες από τις προτάσεις τους έχουν αξιοποιηθεί στα νομοθετήματα», είπε η υφυπουργός και προσέθεσε ότι «η ανοιχτή διάθεση των δημόσιων δεδομένων αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση». «Δεν θέλουμε φαραωνικού τύπου έργα πληροφορικής. Θέλουμε μέσα από μικρές "νίκες" να σπάσουμε τα "σιλό", τα κλειστά συστήματα διοίκησης, για να πείσουμε τον κόσμο ότι τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα είναι πλούτος ανάπτυξης για τη χώρα», τόνισε.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι προχωρά η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα δημόσια δεδομένα στο ελληνικό δίκαιο και ότι τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο διατάξεων.

Τέλος, είπε ότι τρεις κατηγορίες δεδομένων αποτελούν δεσμεύσεις του Σχεδίου για την επόμενη διετία: η ανοιχτή διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων, των πολιτιστικών δεδομένων και των εξωχώριων (offshore) εταιρειών. «Ειδικά για τις εξωχώριες εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα διαθέτουμε τη λίστα σε επεξεργάσιμη μορφή, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς», κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Τι προβλεπει το νομοσχέδιο για τα ανοικτά δεδομένα

Υλοποίηση πλατφόρμας για την κεντρική διάθεση ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου τομέα

Στα πλαίσια της εφαρμογής και λειτουργίας του έργου G-Cloud Datacenter του Ελληνικού Δημοσίου πρόκειται να υλοποιηθεί και εφαρμοσθεί ένα νέο κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, αποθήκευσης, αναζήτησης και διάθεσης ανοικτών δεδομένων και διασυνδεδεμένων ανοικτών δεδομένων, αποτελούμενο από το διαδικτυακό ιστότοπο data.gov.gr που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση δεδομένων, το διαδικτυακό ιστότοπο submit.data.gov.gr που θα εξυπηρετεί τα εξουσιοδοτημένα στελέχη των συνεργαζόμενων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην τεκμηρίωση, περιγραφή και διάθεση ανοικτών δεδομένων, καθώς και ένα σύνολο εξειδικευμένων εργαλείων τα οποία μέσω κατάλληλα τεκμηριωμένων και δημοσιευμένων service APIs θα υλοποιούν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για την άντληση / τροφοδοσία πληροφορίας από εξουσιοδοτημένα συστήματα, συσκευές και εφαρμογές, πλατφόρμες τρίτων (systems, devices, applications, platforms). Με τον τρόπο αυτό η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει αυτόματα (και μη) μέσω τυποποιημένων διαδικασιών δεδομένα που παράγονται κατά την λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημοσίου και θα τα διαθέτει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Αρχές OGP
Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία, Τεχνολογία και καινοτομία για Διαφάνεια, Λογοδοσία
Φορείς υλοποίησης, εμπλεκόμενοι
Υλοποίηση: Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ
Στόχος
Στόχος της δέσμευσης είναι να δημιουργήσει την απαραίτητη τεχνική υποδομή για τη διαχείριση και δημοσίευση ανοικτών διασυνδεδεμένων δεδομένων. Η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί πέρα από τους ιστότοπους data.gov.gr και submit.gov.gr θα παρέχει ένα σύνολο εξειδικευμένων εργαλείων και APIs για την υλοποίηση διαλειτουργικότητας με διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα και την άντληση πληροφορίας προς δημοσίευση.
Μέσα για την υλοποίηση της δέσμευσης
Κύριο μέσο για την υλοποίηση της δέσμευσης είναι η σύμβαση του έργου G-Cloud μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί και εφαρμοσθεί και η Πλατφόρμα Open Linked Data.