×

Μήνυμα

Failed loading XML...
Οικονομία

Η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης πιέζει τις εταιρείες διύλισης

Η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης πιέζει τις εταιρείες διύλισης
Οι εταιρείες διύλισης πετρελαίου αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική πίεση, καθώς η επιβολή της προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης ύψους 33% στα υπερβάλλοντα κέρδη τους αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.

Το μέτρο αυτό αποτελεί ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού του Συμβουλίου της ΕΕ, που θεσπίστηκε ως επείγουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, και οι εταιρείες καλούνται να το καταβάλουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Ωστόσο, δημοσιονομικά η συνεισφορά θα υπολογιστεί για τη χρήση του 2024, επηρεάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς. Υπόχρεοι για την καταβολή της συνεισφοράς είναι τα νομικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 προέρχονται κατά τουλάχιστον 75% από οικονομικές δραστηριότητες στους τομείς της εξόρυξης λιθάνθρακα και λιγνίτη, της άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, της παραγωγής προϊόντων οπτανθρακοποίησης και της διύλισης πετρελαίου, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου 5122/2024.

Η εφαρμογή του μέτρου έχει δημιουργήσει ανησυχία στον κλάδο των διυλιστηρίων, καθώς τα αυξημένα έξοδα επιβαρύνουν περαιτέρω την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ παραμένει ασαφές πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών συνθηκών.