Δημόσιο

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και η συμβολή του στην τοπική οικονομία

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και η συμβολή του στην τοπική οικονομία Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και η συμβολή του στην τοπική οικονομία
Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και η συμβολή του στην τοπική οικονομία Σε σημαντικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια στον θαλάσσιο χώρο εξελίσσεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, που βρίσκεται στην περιοχή της Σούδας στα Χανιά και εγκαινιάστηκε το 2008.

Σήμερα ο διοικητής του ΚΕΝΑΠ, αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Ιωάννης Παυλόπουλος και στελέχη του ΚΕΝΑΠ ενημέρωσαν εκπροσώπους τοπικών φορέων της πόλης και δημοσιογράφους για το έργο και την αποστολή του Κέντρου με τον αρχιπλοίαρχο Παυλόπουλο να το χαρακτηρίζει ως «φορέα παραγωγής εκπαίδευσης, συνεισφορά της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής».

Στο ΚΕΝΑΠ, από το 2009, όταν και ξεκίνησε ο εκπαιδευτικός του κύκλος σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο μέχρι και τον Μάιο του 2014, έχουν εκπαιδευτεί 184 ναυτικές μονάδες και συνολικά 5.990 άτομα από 62 χώρες.

Ποσοστό περίπου 10% αφορά γυναίκες.

Το Κέντρο από το 2011 συνεργάζεται και με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, ενώ ο μέσος όρος εκπαίδευσης ανά άτομο είναι οι πέντε ημέρες.
Εκτός από τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που εκπαιδεύονται δωρεάν, η χρέωση ανά εκπαιδευόμενο άλλης χώρας φθάνει την εβδομάδα από 50 έως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχονται, γεγονός που καθιστά το Κέντρο ουσιαστικά αυτοσυντηρούμενο.

Μόνο στη διαχείριση του 2013, τα έσοδα από δίδακτρα και συνέδρια ήταν 240.000 ευρώ, ενώ στην ίδια χρήση οι πηγές χρηματοδότησης προερχόταν κατά 70% από τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, 20% από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και 10% από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής υπηρετούν 77 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ υπάρχει συνεργασία με δεκάδες ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων είναι το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής συμβάλει και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Οι εκπαιδευόμενοι αλλά και μέλη των οικογενειών τους έχουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, ενισχύσει με τη διαμονή τους ξενοδοχεία των Χανίων με 320.000 ευρώ, εστιατόρια με 80.000 ευρώ, ενώ οι λοιπές δαπάνες τους υπολογίζονται στις 50.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους παρουσιάζεται σε αυτούς ο τουριστικός χάρτης της Κρήτης, οργανώνονται εκδρομές, ενώ υπολογίζεται ότι ποσοστό 30% των εκπαιδευομένων επιστρέφουν στην Κρήτη για διακοπές και ποσοστό 10% διαμένουν στην Κρήτη με τις οικογένειες του πέραν και του χρόνου εκπαίδευσης.