Δημόσιο

Απο 22 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου η ορκωμοσία των νέα δημοτικών αρχών

Απο 22 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου η ορκωμοσία των νέα δημοτικών αρχών Απο 22 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου η ορκωμοσία των νέα δημοτικών αρχών
Απο 22 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου η ορκωμοσία των νέα δημοτικών αρχών Την εγκύκλιο για την ορκωμοσία των νέων δημοτικών αρχών εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών . Η εγκύκλιος καθορίζει το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να γίνει η ορκωμοσία αλλά και την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τους δήμους. Επίσης το εν λόγω έγγραφο καθορίζει και την νέα Δημοτική Περίοδο που καθορίζεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως 31 η Αυγούστου 2019.

Οι νέες δημοτικές αρχές που αναδείχθηκαν κατά τις δημοτικές εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου 2014, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Πολυμελών Πρωτοδικείων, με τις οποίες επικυρώθηκε η εκλογή τους και ανακηρύχθηκαν ο επιτυχών και οι επιλαχόντες συνδυασμοί, θα πρέπει πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους, δηλαδή πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, να ορκιστούν.

Οι υπόχρεοι σε ορκωμοσία, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα, είναι:
• ο Δήμαρχος
• οι τακτικοί δημοτικοί σύμβουλοι
• οι τακτικοί σύμβουλοι των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων • οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων, όπως αυτοί αναφέρονται στην απόφαση επικύρωσης της εκλογής του Πολυμελούς
Πρωτοδικείου.

Ο νομοθέτης επιβάλλει στα πρόσωπα που εκλέγονται στα ανωτέρω αξιώματα και δεν αποποιούνται την εκλογή τους να εγκαθίστανται και να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους ευθύς με την έναρξη της θητείας τους, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Περαιτέρω, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κατά τα ως άνω εγκατάσταση και ανάληψη καθηκόντων ο νομοθέτης προβλέπει την προηγούμενη ορκωμοσία των εκλεγέντων, με την οποία δεσμεύονται να διοικήσουν το Δήμο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Η ορκωμοσία, επομένως, είναι εσωτερικής φύσης πράξη, που δηλώνει μία ηθική δέσμευση και δεν αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη.

Η υποχρέωση αυτή επιβάλλεται, διότι ο νομοθέτης δεν δέχεται την εγκατάσταση και την επαγόμενη ανάληψη καθηκόντων, χωρίς να έχουν ήδη ορκισθεί οι εκλεγέντες.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο νομοθέτης προβλέπει την αυτοδίκαιη έκπτωση (με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) αυτών που δεν συμμορφώνονται προς την υποχρέωση ορκωμοσίας εντός της νόμιμης προθεσμίας και, περαιτέρω, την κίνηση ταχείας διαδικασίας για την ορκωμοσία των αναπληρωματικών τους και την ανάληψη καθηκόντων από αυτούς.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας οι ως άνω διατάξεις δεν αντιβαίνουν στις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της αναλογικότητας ούτε σε άλλη συνταγματική διάταξη
ή αρχή.

Σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι κάθε δημοτική περίοδος και συνεπώς και κάθε θητεία των αιρετών είναι αυτοτελής. Ως εκ τούτου, εάν κάποιοι αιρετοί έχουν επανεκλεγεί, ακόμη και στο ίδιο αξίωμα, που κατείχαν την προηγούμενη δημοτική περίοδο, τούτο δεν σημαίνει συνέχιση της θητείας τους, και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ορκιστούν, μαζί με τους άλλους αιρετούς. Τέλος, σημειώνεται ότι, ήδη, ορκισθείς δημοτικός σύμβουλος,
ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 60 του ν. 3852/ 2010, δεν ορκίζεται ξανά, καθόσον η δόση όρκου ανατρέχει στην άσκηση οποιουδήποτε αιρετού αξιώματος.

 Πρόσκληση για ορκωμοσία
Στο ν. 3852/2010 δεν προβλέπεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την τέλεση της ορκωμοσίας των δημοτικών αρχών, πλην όμως αυτή πρέπει να γίνει πριν από την ημέρα της εγκατάστασης, δηλαδή πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, σε ημέρα και ώρα που θα ορίσει ο εκλεγείς Δήμαρχος.

Όμως, επειδή ο νόμος ορίζει ότι όποιος από τους εκλεγέντες δεν αποποιηθεί την εκλογή του τουλάχιστον δέκα μέρες (10) πριν από την έναρξη της δημοτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι και την 21η Αυγούστου 2014, θεωρείται ότι την έχει αποδεχθεί11, κρίνεται σκόπιμο η ορκωμοσία να μην προγραμματισθεί πριν την ημερομηνία αυτή. Ακολούθως, συνάγεται ότι αποποίηση εκλογής δεν νοείται πέραν της ανωτέρω ημερομηνίας (δηλαδή
από την 22η Αυγούστου 2014 και μετά). Μετά την ημερομηνία αυτή, όποιος αιρετός επιθυμεί μπορεί να παραιτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

όλη η εγκύκλιος