Opinions

Η Αριστερά και η Οικονομία της Ευημερίας

Ιωάννα Λιούτα Ιωάννα Λιούτα
Η Αριστερά και η Οικονομία της Ευημερίας
Υπάρχει εναλλακτική με ρεαλιστικές και εφικτές παρεμβάσεις με το σημερινό ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές που φτωχοποιούν τα 2/3 της κοινωνίας για να ευνοηθεί το 1/. Κάνοντας αυτή την πολιτική η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο παραδοσιακό δεξιό κομμάτι και εργαλειοποιεί την οικονομική κρίση για να το θωρακίσει. Προσελκύει δε το συντηρητικό ακροατήριο με την ''επιβολή της τάξης''.

Δεν διαβουλεύεται, δεν πείθει, επιβάλλει.

Μια χώρα όμως με χιλιάδες ανέργους, χρεοκοπημένους επαγγελματίες και φτώχεια δεν μπορεί να μην έχει ελπίδα .Την ελπίδα και το όραμα πρέπει να το δώσει η Αριστερά.

Η Αριστερά θα αναδείξει με απτά παραδείγματα και δουλεμένες προτάσεις τον δρόμο για να καλυτερεύσει η ζωή μας.Πρέπει να πείσει ότι η πλειοψηφία υποφέρει για να θησαυρίζουν οι λίγοι και αυτό είναι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης. Πρέπει να πείσει ότι και ξέρει και μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό που θα βελτιώσει την διαβίωση μας σε όλους τους τομείς.

Πρέπει να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά με την δεξιά για την ακρίβεια ,την ενέργεια, την στέγη και να καταθέσει βαθιές μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

Υπάρχει εναλλακτική με ρεαλιστικές και εφικτές παρεμβάσεις με το σημερινό ευρωπαϊκό κατεστημένο:

- Μια άλλη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

-Με φορολογικές πολιτικές που επιβαρύνουν περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους μη προνομιούχους, χρηματοδοτώντας ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

-Με παρέμβαση στην οικονομία για την επίβλεψη των στρατηγικών τομέων:

Την επαναφορά στο δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ για να παρέμβει προς όφελος των πολιτών στην αγορά και τις τιμές. Την επαναφορά στο δημόσιο έλεγχο μιας συστημικής Τράπεζας για να χτυπήσει την ''τραπεζική απληστεία' και να επαναφέρει τον ρόλο των Τραπεζών που είναι η ενίσχυση τη οικονομίας και των μικρών επιχειρήσεων.

-Θα χτίσει ένα αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας και ένα καθολικό σύστημα φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

-Με προστασία της δημόσιας περιουσίας.

-Με προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μειονοτήτων.

-Ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, που θα μοιράσει δικαιότερα το αναπτυξιακό όφελος στην πλειοψηφία της κοινωνίας ,που θα δίνει κίνητρα και στήριξη και στους αγρότες στους μικρομεσαίους, στους επαγγελματίες και όχι ασυδοσία και αισχροκέρδεια από κρατικοδίαιτους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει έναν προσανατολισμό την μεγέθυνση της οικονομίας , με όλα τα μέσα προς όφελος λίγων.Η λογική της μεγέθυνσης κυριαρχεί παντού.

Η Αριστερά έχει άλλον: την Οικονομία της Ευημερίας. Η υλοποίηση της οικονομίας της ευημερίας βασίζεται στην αρχή, ότι η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών, η οποία με τη σειρά της αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η νεοφιλελεύθερη Δεξιά μας λέει ότι χρειάζεται να απελευθερωθούν οι αγορές από τα κράτη. Οι μεγάλες επιχειρήσεις όμως στηρίζονται στο κράτος για να μπορούν να υπάρχουν και να βγάζουν κέρδη. Το κράτος είναι δομημένο έτσι ώστε να διευκολύνει τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους εις βάρος των πολλών.

Η Αριστερά θα έχει ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Κράτους που θα προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο των αποφάσεων για το πώς και πού επενδύεται και μάλιστα με τα χρήματα των φορολογουμένων και χρεωμένων για γενεές ολόκληρες πολιτών.

Η οικονομία με επίκεντρο τον πολίτη και την κοινωνία. Δεν είναι εύκολο, θα υπάρξουν συγκρούσεις, αλλά με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών .με πολιτική βούληση και με σύμμαχο την κοινωνία, υπάρχει ελπίδα.

Εμείς αποφασίζουμε!

(Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια)