Δημόσιο

Σε διαβούλευση η απόφαση για τις δαπάνες φορέων στο Διαύγεια

Σε διαβούλευση η απόφαση για τις δαπάνες φορέων στο Διαύγεια Σε διαβούλευση η απόφαση για τις δαπάνες φορέων στο Διαύγεια
Σε διαβούλευση η απόφαση για τις δαπάνες φορέων στο Διαύγεια Με βασικό άξονα την ενίσχυση της διαφάνειας στις επιχορηγήσεις που παρέχονται από φορείς του δημόσιου τομέα και στον τρόπο που αυτές δαπανώνται, σύμφωνα με την εισήγηση της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύης Χριστοφιλοπούλου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της ανάρτησης στο «Πρόγραμμα  Διαύγεια» των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων»

Η Υπουργική Απόφαση εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 10Β ν. 3861/2010(Α΄ 112) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις» όπως προστέθηκε με το άρθρο 16 ν. 4305/2014 (Α΄ 237) «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α΄ 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και άλλες διατάξεις»

Η διάταξη αυτή  δρα συμπληρωματικά με τη διάταξη της περίπτωσης 18 παρ. 4 άρθρου 2 Ν. 3861/2010 σύμφωνα με την οποία στο διαδίκτυο αναρτώνται  «πράξεις δωρεών, επιχορηγήσεων, παραχώρησης χρήσης περιουσιακών στοιχείων από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους φορείς των Ο.Τ.Α. ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου». Η διαφάνεια που επιτυγχάνεται με την ανάρτηση της πράξης επιχορήγησης ενισχύεται περαιτέρω με την δημοσιοποίηση των στοιχείων που εμφανίζουν τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκε η επιχορήγηση.

Στην παρούσα συγκυρία, το ΥΔΜΗΔ όπως αναφέρει η κ.Χριστοφυλοπούλου, κρίνει ότι είναι καθοριστικής σημασίας η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης σε θέματα διαφάνειας στον τρόπο που δαπανώνται οι επιχορηγήσεις που παρέχονται από δημόσιους φορείς.

Η απόφαση προβλέπει ότι :

Κάθε επιχορηγούμενος φορέας εντάσσεται στο «Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια».

Η ένταξη στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια» πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής σχετικού ηλεκτρονικού αιτήματος, εκ μέρους του επιχορηγούμενου φορέα, μέσω της Εφαρμογής Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων που διατίθεται στον Δικτυακό Τόπο diavgeia.gov.gr.

Για την πιστοποίηση του υπόχρεου φορέα κατά την υποβολή του αιτήματος ένταξης χρησιμοποιούνται οι  κωδικοί εισόδου στο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet). Στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του «Προγράμματος Διαύγεια» καταχωρίζονται με αυτοματοποιημένο τρόπο από το πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet) τα εξής στοιχεία του φορέα: επωνυμία, έδρα, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.

Η έγκριση του αιτήματος, καθώς και οι σχετικές οδηγίες για την αρχικοποίηση και τη χρήση του συστήματος αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλωθεί στη φόρμα εγγραφής.

Σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης φορέα που έχει ενταχθεί στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια υποβάλλεται σχετική ενημέρωση στην Εφαρμογή Ανάρτησης Δαπανών Επιχορηγούμενων Φορέων. Στην περίπτωση αυτή απενεργοποιούνται τα δικαιώματα πρόσβασης αλλά παραμένουν εμφανείς οι πραγματοποιηθείσες εγγραφές και το ιστορικό του επιχορηγούμενου φορέα.

Κάθε πράξη έγκρισης επιχορήγησης από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς φέρει σε εμφανές σημείο την εξής σημείωση:

«Σε περίπτωση που το ποσό των συνολικών επιχορηγήσεων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ συνολικά ετησίως, οι επιχορηγούμενοι φορείς οφείλουν να αναρτούν στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια τα στοιχεία των δαπανών οι οποίες αφορούν στα ποσά των επιχορηγήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10Β Ν.3861/2010 όπως προστέθηκε με το άρθρ. 16 Ν. 4305/2014»

Η παράλειψη της δημοσίευσης των στοιχείων δαπανών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 10Β Ν. 3861/2010 και της παρούσας απόφασης συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους περαιτέρω επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από φορείς της γενικής κυβέρνησης. Οι πάροχοι επιχορηγήσεων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να προβαίνουν στο σχετικό έλεγχο πριν την έγκριση της επιχορήγησης.