Διεθνή

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Νέες μάχες στον νότιο Λίβανο - Το Ιράν προετοιμάζεται για την ισραηλινή επίθεση

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Νέες μάχες στον νότιο Λίβανο - Το Ιράν προετοιμάζεται για την ισραηλινή επίθεση Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε μαχητές της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι έπληξε μαχητές της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και του ισραηλινού στρατού πριν από περίπου ένα χρόνο.

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο στρατός. «Το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Χθες βράδυ, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Νέες μάχες στον νότιο Λίβανο

Από την άλλη, η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες κατά της αεροπορικής βάσης Ραμάτ Νταβίντ, όχι πολύ μακριά από τη Χάιφα του Ισραήλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 χλμ από τα σύνορα με τον Λίβανο. Στην ανακοίνωση, η φιλοϊρανική ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε ότι έπληξε με πύραυλο ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα.

Επίσης, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι μέλη του εμπλέκονται σε μάχες με ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα των δυο χωρών, ενώ παράλληλα σειρά εκρήξεων συντάραξε νότια προάστια της Βηρυτού. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι οι σύμμαχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδίως η λιβανική Χεζμπολά και η παλαιστινιακή Χαμάς, θα συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ, εντείνοντας τις ανησυχίες πως επίκειται ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή, δυο ημέρες προτού συμπληρωθεί η επέτειος της εφόδου άνευ προηγουμένου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

«Στρατιώτες του ισραηλινού εχθρού αποπειρώνται εκ νέου να προελάσουν προς τα περίχωρα του δήμου του χωριού Αντάισα» και «οι εχθροπραξίες συνεχίζονται», επισήμανε η Χεζμπολά στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε νωρίς το πρωί, αφού διαβεβαίωσε προηγουμένως πως ανάγκασε στοιχεία του ισραηλινού στρατού να «τραπούν σε υποχώρηση» στη ζώνη αυτή.

Ακόμη, η Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε πως στοχοποίησε ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή της Γιαρούν, στο νότιο τμήμα της χώρας, με «ομοβροντία ρουκετών», όπως και σε δυο τοποθεσίες στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ταυτόχρονα, σειρά εκρήξεων ακούστηκε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολά, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε να απομακρυνθούν άμεσα οι άμαχοι από ορισμένους τομείς. Οπτικό υλικό εικονίζει καπνό να υψώνεται από περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εξαιρετικά σφοδρούς βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού, κατεδαφίζοντας ολόκληρα κτίρια.

Το Ιράν προετοιμάζεται για την ισραηλινή επίθεση

Στο μεταξύ, το Ιράν βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Όσο περνούν οι μέρες, η αγωνία για το πότε, αλλά κυρίως για το πού θα επιτεθεί το Ισραήλ διαρκώς μεγαλώνει. Και η ισλαμική δημοκρατία, ετοιμάζεται πυρετωδώς σε όλα επίπεδα για να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αλλά και να προστατεύσει τα assets της που θεωρεί μεγαλύτερης αξίας, καθώς γνωρίζει πως το Ισραήλ θα κάνει πραγματικότητα την απειλή του ότι «θα πληρώσει» για τη «βροχή» των βαλλιστικών πυραύλων που έστειλε.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι ότι κανείς ακόμα δεν ξέρει το πώς, πού και πότε. Πώς προετοιμάζεται λοιπόν το Ιράν; Το Ιράν έχει ζητήσει, μεταδίδουν οι New York Times, από τη Ρωσία να συνδράμει σε επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης. Και συγκεκριμένα, να παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που διαθέτει. Σε αυτή την περίπτωση, οι ρωσικοί δορυφόροι θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν την εναέρια άμυνα του Ιράν για την έναρξη επίθεσης -για παράδειγμα με εκτόξευση πυραύλων, ή με την απογείωση μαχητικών- και να κατευθύνει τα συστήματα αεράμυνας στην εκτόξευση αντίμετρων.

Και ενώ οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και τα συστήματα αεράμυνας έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, η αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση αναμένεται να καταδείξει ποια προηγμένα συστήματα αεράμυνας και ραντάρ παρέλαβε η Τεχεράνη τον περασμένο Αύγουστο. Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν αποκαλύψει τότε την έναρξη παραλαβής των συστημάτων, όμως παραμένει άγνωστο εάν ανάμεσα σε αυτά βρίσκονταν οι S-400, το πιο εξελιγμένο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα της Ρωσίας (το Ιράν διαθέτει S-300). Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι σε αυτούς που είναι οι πιο «ευαίσθητοι» (και πιθανοί) στόχοι του Ιράν, όπως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά και αυτές της παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στο μέγιστο βαθμό.