Δημόσιο

Την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος Την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
Την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος Την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να πάρει απόφαση για τον ορισμό προθεσμίας υποβολής της έκθεσής της. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ήδη η Νεα Δημοκρατία έχει καταθέσει την πρόταση της για την Συνταγματική Αναθεώρηση ενώ υπενθυμίζεται ότι οι κυριότερες από τις προτάσεις αφορούν:

• στη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, δηλαδή ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα λειτουργήσουν βάσει νόμου και στα οποία θα ασκεί εποπτικό ρόλο το Υπουργείο Παιδείας

• στην πρόβλεψη, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να έχει την ευθύνη να διενεργεί στοιχειώδη έλεγχο, να ελέγχει τα καταστατικά των κομμάτων, προκειμένου να αποφαίνεται αν η λειτουργία τους συνάδει με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος

• στη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αν αποβεί άκαρπη η τρίτη ψηφοφορία της Βουλής και δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων (σ.σ.: παραμένει η πρόνοια για 200 ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 180 στην τρίτη)

• στην επαναφορά των αυξημένων αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είχε προβλεφθεί με το Σύνταγμα του 1975 - εξαίρεση θα αποτελεί η δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή για δυσαρμονία.

Ως προς το σκέλος της νομοθετικής λειτουργίας προτείνεται παροχή μεγαλύτερης δυνατότητας στον βουλευτή.

Στο ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας προκρίνεται η κατάργηση της. Αν ο βουλευτής θεωρεί ότι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του για πολιτικούς λόγους, τότε ο ίδιος θα πρέπει να κάνει αίτηση προκειμένου η Βουλή να πάρει απόφαση αν πρέπει να υπάρξει άρση ή μη της ασυλίας του. Εκτιμάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο βουλευτής θα πάρει το βάρος του αιτήματός του και θα πρέπει να αποδείξει ότι η δίωξή του είναι πολιτική.