Δημόσιο

Μείωση στα τροφεία των παιδικών σταθμών στο Ηράκλειο Αττικής

Μείωση στα τροφεία των παιδικών σταθμών στο Ηράκλειο Αττικής
Μείωση στα τροφεία των παιδικών σταθμών στο Ηράκλειο Αττικής Στη μείωση των τροφείων που καταβάλουν οι Ηρακλειώτες για την φιλοξενία των παιδιών τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής.

Την σχετική απόφαση έλαβε στην τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, έπειτα από εισήγηση της δημοτικής αρχής, υλοποιώντας έτσι μια σημαντική προεκλογική δέσμευση του δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου.

Οι μειώσεις, που θα ισχύσουν με τη νέα χρονιά, αφορούν σχεδόν όλες τις οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, είναι δε κλιμακωτές και ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα της κάθε οικογένειας, φτάνοντας μέχρι το 20%.

Αναλυτικά, όπως θα ισχύσει πλέον η καταβολή των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς:

Οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα από 0 έως 10.000 ευρώ συνεχίζουν να μην καταβάλουν καθόλου τροφεία (σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι άνεργοι κάτοικοι της πόλης). Να σημειωθεί από τα 588 παιδιά που εξυπηρετούνται σήμερα στους σταθμούς του Δήμου, τα 270 φιλοξενούνται δωρεάν.

    Συνεχίζοντας, για τους γονείς με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ, τα τροφεία μειώνονται από 40 ευρώ το μήνα – που ισχύει μέχρι σήμερα – σε 30 ευρώ μηνιαίως.

Αντίστοιχα:

    Για την κλίμακα εισοδήματος από 12.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ, τα τροφεία μειώνονται από 60 ευρώ σε 50 ευρώ.
    Για την κλίμακα εισοδήματος από 16.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, τα τροφεία μειώνονται από 75 ευρώ σε 65 ευρώ.
    Για την κλίμακα εισοδήματος από 20.000 ευρώ έως 32.000 ευρώ, τα τροφεία μειώνονται κατά 20% (πολλαπλές τιμές τροφείων σε αυτή την κατηγορία, που υπόκεινται σε οριζόντια μείωση).
    Για την κλίμακα εισοδήματος από 32.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ, τα τροφεία μειώνονται από 190 ευρώ σε 160 ευρώ.

    Για την κλίμακα εισοδήματος από 36.000 ευρώ και πάνω δεν υπάρχει μείωση, αφού, ούτως ή άλλως, δεν υφίσταται φιλοξενούμενο παιδί στους παιδικούς σταθμούς με οικογένεια σε αυτά τα οικονομικά επίπεδα.


Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας να εξετάζει κατά περίπτωση τις οικογένειες που, ενώ έχουν μειωμένα τρέχοντα εισοδήματα, φαίνονται να ανήκουν σε ανώτερη κλίμακα με το πιο πρόσφατο (συνήθως εκάστοτε περσινό) εκκαθαριστικό εφορίας, ούτως ώστε να πληρώνουν τα τροφεία που πραγματικά μπορούν να σηκώσουν οικονομικά.

«Η νέα δημοτική αρχή αποδεικνύει ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της δεν ήταν παχιά λόγια αλλά προβλέψεις βάσιμες και υλοποιήσιμες. Με σοβαρό οικονομικό σχεδιασμό καταφέρνουμε να κάνουμε πράξη – και μάλιστα λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου – μια από τις πιο σημαντικές εξ’ αυτών, η οποία θα ανακουφίσει δεκάδες συμπολίτες μας, αφαιρώντας κάποια από τα βάρη του οικογενειακού τους προϋπολογισμού», σχολίασε σχετικά ο Νίκος Μπάμπαλος.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας, Δημήτρη Τσεκούρα, η μείωση των τροφείων σε καμία περίπτωση δεν θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες των παιδικών σταθμών, οι οποίες θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο.