Ελλάδα

Παραδοχή Χαρδαλιά: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» - Αυτοψία στα ρέματα

Παραδοχή Χαρδαλιά: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» - Αυτοψία στα ρέματα Φωτογραφία: Eurokinissi
Αναμένουμε από την κυβέρνηση και δη από το οικονομικό επιτελείο να μας εξασφαλίσει και όλους τους απαραίτητους πόρους, διεμήνυσε ο περιφερειάρχης Αττικής.

Στην παραδοχή ότι η Αττική δεν είναι θωρακισμένη, προχώρησε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, που πραγματοποίησε αυτοψία στον Μαραθώνα, στο πλαίσιο του καθαρισμού των ρεμάτων σε πυρόπληκτες περιοχές της περιφέρειας ενόψει του χειμώνα.

«Στην Ανατολική Αττική συνολικά καθαρίζουμε 38 ρέματα. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει 19 ρέματα, περίπου 10,4 χιλιόμετρα και μέχρι τέλος Οκτωβρίου έχουμε περίπου 20,9 χιλιόμετρα ακόμα σε άλλα 19 ρέματα. Καταλαβαίνετε ότι είναι μία δαιδαλώδης διαδικασία. Συνεχίζουμε την ίδια στιγμή σε Κηφισιά κ.λπ. Είναι μία Λερναία Ύδρα. Καθετί που καθαρίζουμε προκύπτει κάτι άλλο», είπε αρχικά, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

«Εξαγγελίες χωρίς χρήματα, είναι εξαγγελίες χωρίς δέσμευση»

«Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, είναι να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι ευθύνης, ποια ρέματα είναι της Περιφέρειας, ποια των Δήμων και ποια είναι του υπουργείου Υποδομών. Να πάρει μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία η κυβέρνηση. Το βασικότερο είναι ότι αναμένουμε από την κυβέρνηση και δη από το οικονομικό επιτελείο να μας εξασφαλίσει και όλους τους απαραίτητους πόρους. Διότι, εξαγγελίες χωρίς χρήματα, είναι εξαγγελίες χωρίς δέσμευση», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει δημοσιονομική πίεση, όμως οτιδήποτε αφορά στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη περιουσία και στο φυσικό περιβάλλον είναι συνταγματικές επιταγές και νομίζω ότι είναι στην άμεση προτεραιότητα».

Μπαζωμένα ρέματα

«Εμείς συνεχίζουμε σε συνεργασία με τους δημάρχους μας, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μόνο εδώ θα δείτε ότι αυτό το ρέμα καθαρίζεται και λίγο παρακάτω είναι μπαζωμένο.

Η πραγματική του ροή σταματάει προκειμένου να εξασφαλιστεί η οποιαδήποτε πρόσβαση των κατοίκων στην περιοχή. Καταλαβαίνετε ότι σε αυτές οι διαδικασίες πρέπει να έχουμε νομικά εργαλεία για να τις λύνουμε αμέσως», τόνισε.

«Εχει αξία οι πολίτες να ξέρουν τι κάνουμε. Το ζήτημα της λογοδοσίας για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Καλές είναι οι εξαγγελίες, καλές είναι οι δεσμεύσεις αλλά πρέπει να φέρνουμε αποτελέσματα», πρόσθεσε.

«Το 2010, όταν μου πέρασε η αρμοδιότητα, οι πόροι που μεταφέρθηκαν ήταν πόροι που απηχούσαν τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Έχουν υπερπολλαπλασιαστεί και οι τιμές και το κόστος των έργων. Το βασικότερο είναι ότι και τα όρια των έργων, μετά από 15 σχεδόν χρόνια, πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Άλλα είναι τα κλιματικά δεδομένα σήμερα», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία έκπτωση.

Στο έλεος η Αττική

Ενόψει του χειμώνα, ο κ. Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι η Αττική δεν είναι θωρακισμένη:« Για το αν θα προλάβουμε τις βροχές του χειμώνα: «Αν η ερώτηση είναι αν η Αττική είναι θωρακισμένη, η απάντησή μου είναι όχι, δεν είναι θωρακισμένη. Παλεύουμε για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους. Θα μιλάμε πάντα με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα, συγκροτημένα και το κυριότερο θα δίνουμε απαντήσεις...».

NETWORK