Δημόσιο

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Κίνδυνος κατάρρευσης των κοινωνικών δομών

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Κίνδυνος κατάρρευσης των κοινωνικών δομών Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Κίνδυνος κατάρρευσης των κοινωνικών δομών Φωτογραφία: Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Κίνδυνος κατάρρευσης των κοινωνικών δομών
Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Κίνδυνος κατάρρευσης των κοινωνικών δομών Τον κίνδυνο να σταματήσουν να λειτουργούν, από τις 30 Ιουνίου 2015, οι 256 κοινωνικές δομές κατά της φτώχειας που έχουν αναπτυχθεί σε 66 δήμους της χώρας, επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών και αντιπρόεδρος της επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

"Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ώστε να προσδιοριστούν οι κινήσεις των δήμων" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Δανιηλίδης. Παράλληλα, τονίζει ότι -μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει κάτι νεότερο για το τι θα απογίνουν οι δομές αυτές μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους στις 30 Ιουνίου.

Άγνωστο παραμένει, κατά τον ίδιο, το πώς θα εξυπηρετούνται στο μέλλον οι 118.000 άνθρωποι που έχουν εξυπηρετηθεί ως τώρα από τις δομές αλλά και το τι θα απογίνουν οι 1112 νέοι επιστήμονες εργαζόμενοι που τις έχουν στελεχώσει (οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι ήδη εδώ και τέσσερις μήνες).

Το ζητούμενο στο εξής είναι η αντιμετώπιση της βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών κατά της φτώχειας και η ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ. Στους παραπάνω φορείς περιλαμβάνονται 48 Κοινωνικά Παντοπωλεία, 41 Κοινωνικά Φαρμακεία, 28 Δημοτικοί Λαχανόκηποι, 38 Δομές Παροχής Συσσιτίων, 38 Τράπεζες Χρόνου, 44 Γραφεία Διαμεσολάβησης, 13 Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και 6 Υπνωτήρια.

Σημειώνεται ότι οι κοινωνικές αυτές δομές συστάθηκαν και λειτουργούν από το Νοέμβριο του 2012, ύστερα από διεκδίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της στήριξης των ευπαθών και κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Στην προσπάθεια συμμετέχουν 47 εταιρικά κοινωνικά σχήματα, 66 δήμοι, 51 μη κυβερνητικές οργανώσεις, 10 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 16 φορείς του δημοσίου τομέα και 23 φορείς του ιδιωτικού τομέα.