Δημόσιο

Οικονομική βοήθεια της ΠΕΔΚΜ για τους πρόσφυγες

Οικονομική βοήθεια της ΠΕΔΚΜ για τους πρόσφυγες Οικονομική βοήθεια της ΠΕΔΚΜ για τους πρόσφυγες
Οικονομική βοήθεια της ΠΕΔΚΜ για τους πρόσφυγες Οικονομική βοήθεια, ύψους 25.000 ευρώ, στο Δήμο Παιονίας προκειμένου να λάβει μέτρα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, αλλά και τη διάθεση 100 κάδων απορριμμάτων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που παρατηρούνται στην περιοχή, αποφάσισε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Η ΠΕΔΚΜ, στη σημερινή της συνεδρίαση, ομόφωνα συμφώνησε να διατεθούν τα χρήματα στο Δήμο Παιονίας, εκεί όπου καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες.

"Αυτό που διαπιστώσαμε από τις αυτοψίες είναι ότι πρόκειται για αξιοπρεπείς ανθρώπους που ανήκουν στη μεσαία τάξη της Συρίας, έχουν οικονομική άνεση και πολλοί είναι επιστήμονες" ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Όπως επεσήμαναν όλοι οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, "ενόψει του χειμώνα τα πράγματα θα δυσκολέψουν, καθώς οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν".

Ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, από την πλευρά του, ανέφερε πως "στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια. Η ύπαρξη των σιδηροδρομικών γραμμών που έχουν χιλιάδες βολτ καθιστά επικίνδυνη τη διέλευση των προσφύγων και αυτό πρέπει να το λύσουμε".

Επιπλέον τονίστηκε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια βασική κομβική ουρά, όπου θα διατίθεται νερό, τροφή, σκηνές, ενώ θα πρέπει να υπάρχει χώρος για ιατρική περίθαλψη και νέες χημικές τουαλέτες.

Επιπλέον, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ αποφάσισε την παραχώρηση 100 κάδων απορριμμάτων στο Δήμο Παιονίας και το ανακοίνωσε στην ΠΕΔΚΜ, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραχώρησης ενός απορριμματοφόρου στην Ειδομένη για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.

Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ κ. Κυρίζογλου και τον δήμαρχο Παιονίας κ. Γκουντενούδη στην προσεχή συνεδρίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκεί όπου θα συζητηθεί το θέμα των προσφύγων.

Επανέλαβε την πρόταση της διοίκησης να χρησιμοποιηθούν ανενεργά στρατόπεδα, ενώ υποστήριξε πως "είναι προφανές ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα πράγματα να γίνουν χειρότερα και να εγκλωβιστεί κόσμος ακόμη και μέσα στη Θεσσαλονίκη".