Δημόσιο

Ευκολότερες ανανεώσεις και παρατάσεις συμβάσεων εποχικών

Ευκολότερες ανανεώσεις και παρατάσεις συμβάσεων εποχικών Ευκολότερες ανανεώσεις και παρατάσεις συμβάσεων εποχικών
Ευκολότερες ανανεώσεις και παρατάσεις συμβάσεων εποχικών Με εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών πλέον γίνονται ευκολότερες ανανεώσεις και παρατάσεις συμβάσεων εποχικών αφου θα εξαιρούνται απο την έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006

Συγκεκριμένα ρυθμίζεται το ζήτημα της ανανέωσης ή παράτασης των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται, στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων ή έργων που χρηματοδοτούνται ή επιδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς ή ερευνητικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας ή για την εκπλήρωση υποχρεώσεων από συμβάσεις με διεθνείς οργανισμούς.

Ειδικότερα, οι ανανεώσεις και παρατάσεις αυτές εξαιρούνται πλέον από την έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει, και πραγματοποιούνται με απόφαση των αρμοδίων για την πρόσληψη οργάνων, με τη λήξη των προηγούμενων συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η άμεση ανανέωση/παράταση των συμβάσεων, η οποία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη υλοποίηση των προγραμμάτων και την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, ενώ ταυτόχρονα αποσυμφορείται και η επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει. Η διάταξη αφορά τόσο τους ΟΤΑ (δήμοι, δημοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημοτικά ιδρύματα, Σύνδεσμοι ΟΤΑ, Περιφέρειες), όσο και τα ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης (επιχειρήσεις) που υλοποιούν τέτοιου είδους προγράμματα.

Επισημαίνεται ότι οι φορείς υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν για κάθε πραγματοποιούμενη ανανέωση/παράταση τα μέλη της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει αλλά και τη Δ/νση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση του ακριβούς αριθμού των απασχολουμένων. Επίσης, οι ΟΤΑ υποχρεούνται στη δημοσίευση των ανανεώσεων/παρατάσεων των συμβάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υποχρέωση που δεν ισχύει για τα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ.

Σε περίπτωση που δεν ανανεώνεται το σύνολο των συμβάσεων των εργαζομένων, αλλά μέρος αυτών (π.χ. 12 σε σύνολο 15 συμβάσεων), της απόφασης του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου θα προηγείται απόφαση του οικείου δημοτικού, περιφερειακού ή διοικητικού συμβουλίου, με την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των ανανεούμενων συμβάσεων και οι ειδικότητες αυτών, εφόσον συντρέχει περίπτωση.