Δημόσιο

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και Eldorado Gold

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και Eldorado Gold Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και Eldorado Gold
Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και Eldorado Gold Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνηση και Eldorado Gold. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πολ Ράιτ, θα συναντηθεί στις 2.30 το μεσημέρι με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του ότι «είναι θέμα χρόνου να σταματήσει τελείως η δραστηριότητά της εταιρείας στην Ελλάδα», ενώ εξακόσιοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους.

Εν τω μεταξύ, ενοχλημένη εμφανίζεται η εταιρία Ελληνικός Χρυσός από την ανακοίνωση δυο προστίμων συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας , που αφορούν στα έργα Ολυμπιάδας και Στρατωνίου, έπειτα από εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος.

«Οι περιβαλλοντικοί όροι για εμάς δεν είναι ζήτημα υποχρέωσης αλλά ζήτημα ζωής. Και για τις αρχές τις εταιρίας μας και για το καλό του τόπου» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρίας υποστηρίζοντας ότι για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα.

Για πολιτικό σόου από πλευράς της εταιρείας έκανε λόγο ο κύριος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε ότι πρόκειται για εκβιασμό της Eldorado Gold. “Ζητούν από το υπουργείο να μην ασκήσει τον ελεγκτικό του ρόλο. Από το υπουργείο δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, Καθυστερήσεις υπάρχουν στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας” τόνισε ο κ Σκουρλέτης. Όπως είπε, η εταιρεία από το 2007 δεν έχει καταβάλλει κανέναν φόρο, καθώς εμφανίζεται ως ζημιογόνα.

“Θεωρώ ότι θα λυθεί το θέμα και ότι η εταιρία θα υποχωρήσει. Φαντάζομαι ότι θα βρεθεί μια λύση”, δήλωσε στην τρόικα του Αθήνα 9.84, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Ο κ. Ράιτ πριν τη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη θα έχει επαφές με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στις 10.00, και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Να παρέμβει και να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα στις Σκουριές κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από τη συνάντησή του με τον Πολ Ράιτ. Όπως είπε: «Στις Σκουριές η ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει στους ξένους επενδυτές που θα δει στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα με τις Σκουριές κλειστές».

Έντονα αντέδρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη , τονίζοντας ότι «η αναστολή εργασιών στα μεταλλεία Χαλκιδικής, οδηγεί σε μια Ελλάδα της μεγαλύτερης ανεργίας. Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία.

«Ακόμη ένα λάθος της ανίκανης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», χαρακτηρίζει το Ποτάμι την αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές. «Ο υπουργός Σκουρλέτης δεν νοιάζεται, φροντίζει για διορισμούς στο δημόσιο των συζύγων και των φίλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να σκεφτεί τις οικογένειες των 2,500 εργαζομένων στις Σκουριές;», διερωτάται το Ποτάμι.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να συζητήσει εποικοδομητικά με την Eldorado Gold και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, ώστε να μη χαθεί η επένδυση και να μην ζημιωθούν και άλλο οι εργαζόμενοι, η τοπική κοινωνία και η εθνική οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Στο θέμα παρενέβη το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Βανέσα Μοκ, οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος προσαρμογής, στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.