Πολιτική

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση φορολογεί τα φιλοδωρήματα και απαλλάσσει τα κότερα

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση φορολογεί τα φιλοδωρήματα και απαλλάσσει τα κότερα
«Η ακραία ταξική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργεί μια κοινωνία δύο ταχυτήτων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερα.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στην ανακοίνωση: «Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη το πενιχρό φιλοδώρημα των σερβιτόρων φορολογείται κανονικά ως μισθός, αλλά τα σκάφη αναψυχής απαλλάσσονται από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Την ίδια ώρα οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες καταγράφουν χρόνο με τον χρόνο συνεχώς υπερκέρδη, χωρίς να αποδίδεται κάτι από αυτά στην κοινωνία που στενάζει από την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Αρείου Πάγου, που έγινε εχθές γνωστή, να θεωρείται το φιλοδώρημα κανονικός μισθός με κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές είναι τουλάχιστον προκλητική. Παράλληλα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα σκάφη αναψυχής β’ κατηγορίας απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο πλοίων καθώς και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, λες και πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης από εχθές η Νέα Αριστερά υπογράμμισε τα εξωφρενικά κέρδη που καταγράφουν οι εισηγμένες με μια αύξηση πάνω από 14% σε σχέση με πέρυσι.

Είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση με σχετική νομοθετική παρέμβαση να απαλλάξει τα φιλοδωρήματα από φόρους και κρατήσεις ως πρόσθετη αμοιβή, να πάρει πίσω την τροπολογία για τα σκάφη και να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εισηγμένων εταιρειών καθώς και στους υπόλοιπους κλάδους που καταγράφονται κέρδη ρεκόρ. Κέρδη που τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό.

Η ακραία ταξική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργεί μια κοινωνία δύο ταχυτήτων. Οι πολλοί δεν μπορούν να επιβιώσουν απέναντι στην ακρίβεια και οι λίγοι ζουν σε ένα μόνιμο πάρτι υπερκερδών και πολυτελούς διαβίωσης. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Μόνος δρόμος η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που παράγει κέρδη και προνόμια για τους λίγους και διαλύει τα δικαιώματα των πολλών.»