Δημόσιο

Η «Αλληλεγγύη», ένα πρόγραμμα δωρεάν θεατρικών παραστάσεων

Η «Αλληλεγγύη», ένα πρόγραμμα δωρεάν θεατρικών παραστάσεων Η «Αλληλεγγύη», ένα πρόγραμμα δωρεάν θεατρικών παραστάσεων
Η «Αλληλεγγύη», ένα πρόγραμμα δωρεάν θεατρικών παραστάσεων Η «Αλληλεγγύη», ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει δύο θεατρικές παραστάσεις, θα ανεβαίνει καθημερινά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερες από εκατόν πενήντα κοινωνικές και προνοιακές δομές της χώρας, όπως το Άσυλο Ανιάτων, Σπίτι Κακοποιημένης Γυναίκας, Κέντρα Απεξάρτησης, Ειδικά Σχολεία και Γηροκομεία, Τμήμα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, θα μπορέσουν να δουν τις παραστάσεις.

Στην πρώτη παράσταση, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μεταξύ Φαλήρου και Κορυδαλλού», σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή, «το νεοελληνικό έργο καθρεφτίζει τις εποχές από το χθες στο σήμερα και το αύριο με άξονα τη μουσική του Γιάννη Παπαιωάννου και τη «Βάρδια» του Νίκου Καββαδία με συνεπιβάτες το κοινό της παράστασης».

Με αφορμή ένα παιχνίδι στον χρόνο και αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά πέντε πρόσωπα συναντιούνται σ’ ένα όριο και συνομιλούν μέσα από μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας. Χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τα έργα: «Αγγέλα» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «Λα πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, «Αυτός και το πανταλόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. «Το προξενειό της Αντιγόνης» του Βασίλη Ζιώγα, «Η Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη, «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Το πράσινό μου το φουστανάκι» της Λένας Κιτσοπούλου, από το μυθιστόρημα ″Βάρδια″ του Νίκου Καββαδία και το ποίημα του Αλέξανδρου Μπάρα ″Τα εσπέρια″. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Θέμης Θεοχάρογλου, Παναγιώτης Καμμένος, Γιούλη Καρναχωρίτη, Μαρίνα Πανηγυράκη και Ιώβη Φραγκάτου

«Εμείς, οι άλλοι» λέγεται η δεύτερη παράσταση που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αλληλεγγύη» και τη σκηνοθετεί ο Κώστας Παπακωνσταντίνου. Με μέσο το θεατρικό παιχνίδι και στόχο τη συνάντηση και την γνωριμία των ανθρώπων πέντε νέοι ηθοποιοί προσεγγίζουν σκηνές του Νέου Ελληνικού Θεάτρου, θέλοντας να προσφέρουν όπως λένε «ένα μέσο στον θεατή να ταξιδέψει, αλλά και να προβληματιστεί». Στην παράσταση χρησιμοποιούνται τα έργα: «Μπουχάρα» του Κώστα Μουρσελά, «Αρχιτέκτονας της Φώφη Τρέζου, «Κοίτα τους» του Μάριου Ποντίκα, «Μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου και «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάνος Μπόρας, Θοδωρής Τούμπανος, Ελευθερία Μεντηλίδου, Έλενα Σταματίου, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου.