Δημόσιο

Περιοχή προστασίας της φύσης ο Κυπαρισσιακός κόλπος

Περιοχή προστασίας της φύσης ο Κυπαρισσιακός κόλπος Περιοχή προστασίας της φύσης ο Κυπαρισσιακός κόλπος
Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) ο νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος χαρακτηρίζεται ως «περιοχή προστασίας της φύσης» και οριοθετούνται δύο ζώνες.

«Την περιβαλλοντική προστασία με την αειφόρα ανάπτυξη» συνδυάζει η πρόταση του ΥΠΕΝ με σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη.

Όπως έκανε γνωστό σε συνέντευξη τύπου ο κ. Τσιρώνης το υπουργείο αναζήτησε την χρυσή τομή ανάμεσα στην αυστηρή νομολογία του ΣτΕ, χωρίς ωστόσο να μηδενιστεί η προοπτική μίας ήπιας ανάπτυξης της περιοχής, και ενώ εκκρεμεί για τη χώρα μας η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για πλημμελή προστασία της εν λόγω περιοχής ωοτοκίας του απειλούμενου είδους χελώνας caretta- caretta.

Όπως εξήγησαν η γενική διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Μάρθα Κρητικού και η αρμόδια σε θέματα βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, Κατερίνα Στυλογιάννη, το τμήμα βιοποικιλότητας και προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ, επανεξέτασε το σχέδιο Π.Δ. για την περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και ακολουθώντας τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, τα επιστημονικά δεδομένα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και θεώρησε ότι η αποτελεσματικότερη προστασία για τα είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί η εν θέματι περιοχή, μπορεί να επιτευχθεί με τον χαρακτηρισμό της ως «περιοχή προστασίας της φύσης» (ΠΠΦ).

Το προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αυστηροποιεί κατά πολύ το πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας του Κόλπου, προβλέποντας τον χαρακτηρισμό της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία), των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στις Θίνες, το παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος, καθώς επίσης και της ευρύτερης περιοχής τους, ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» (ΠΠΦ). Επιπλέον προβλέπει τον καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύσταση αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής του.

Στην ΠΠΦ, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφής δόμηση και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων, ενώ επιτρέπεται η χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για τους λουομένους, ο ναυταθλητισμός και η ιστιοπλοΐα, υπό όρους. Όπως είπαν, ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αποτελεί αντιπροσωπευτικότερο και αυστηρότερο καθεστώς από εκείνο του εθνικού πάρκου, το οποίο είχε προτείνει σε πρόσφατη γνωμοδότησή του το ΣτΕ.

Ειδικότερα, η ΠΠΦ χωρίζεται σε τρεις υποζώνες: Αμμοθίνες και παράκτια ζώνη Αλφειού-Νέδας έως το ρέμα Μπραζέρι. Η δεύτερη υποζώνη αφορά σταθεροποιημένες θίνες και εκτάσεις σε δασική βλάστηση και η τρίτη τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου. Επιπλέον, δημιουργείται περιφερειακή ζώνη προστασίας της ΠΠΦ, εντός της οποίας εμπίπτουν οι προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί και η ζώνη αγροτικού τοπίου. Όσον αφορά την τελευταία, επιτρέπεται αγροτική δραστηριότητα και η ήπια τουριστική ανάπτυξη. Προτείνεται δε, εντός έκτασης 20 στρεμμάτων η δυνατότητα δημιουργίας 120 κλινών, με συνολική κάλυψη 20% της επιφάνειας ή η δόμηση συνολικά 120 τ.μ. με δεδομένο ότι τηρούνται οι νόμιμες αποστάσεις από την ακτή και τουλάχιστον 50 μ. από την ΠΠΦ. Παράλληλα επιτρέπεται η άσκηση των νόμιμων υφιστάμενων αγροτικών δραστηριοτήτων και ο εκσυγχρονισμός υφιστάενων έργων υποδομής ή και η κατασκευή νέων ανάλογα με τις ανάγκες και υπό όρους, ενώ απαγορεύονται ρητά οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Όσον αφορά τους παράνομους οικισμούς του Επιταλείου και του Αγίου Νικολάου, για τους οποίους το ΣτΕ έχει κάνει ειδική αναφορά, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι το ΥΠΕΝ δεν πρόκειται να αναβάλει την ιεράρχηση των κατεδαφίσεων της αποκεντρωμένης διοίκησης απ΄ τη στιγμή που οριστικοποιηθεί το προεδρικό διάταγμα.