Δημόσιο

Σύσκεψη για τη στέγαση των δικαστηρίων στο Ηράκλειο

Σύσκεψη για τη στέγαση των δικαστηρίων στο Ηράκλειο Σύσκεψη για τη στέγαση των δικαστηρίων στο Ηράκλειο
Σύσκεψη για την επισκευή και αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου των Δικαστηρίων Ηρακλείου αλλά και το θέμα της εξεύρεσης πόρων για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο λιμένα Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σε αυτή συμμετείχαν ο Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινού, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 'Αρης Ροζάκης και στελέχη της υπηρεσίας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Κρήτης όσο και ο δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμαναν την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της σχετικής μελέτης από την υπηρεσία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε» για την συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου στην Δικαιοσύνης, ενώ για την χρηματοδότηση του έργου αναφέρθηκε ότι θα εξασφαλιστεί από Ευρωπαϊκούς και από εθνικούς πόρους.

«Πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση μαζί με τον δήμαρχο Ηρακλείου, και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, να προχωρήσει επιτέλους αυτό το μεγάλο έργο του νέου Δικαστικού Μεγάρου που το έχει ανάγκη ο τόπος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ακόμη τόνισε ότι φροντίζουμε για την συντήρηση του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου όπου οι συνθήκες είναι ακατάλληλες προσθέτοντας: «Μεριμνούμε για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, ο πρώτος στόχος είναι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, να βρούμε τρόπους για την ουσιαστική αναβάθμιση-επισκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου ώστε οι συνθήκες να είναι κατάλληλες για δικαστές, δικηγόρους και πολίτες. Οι πηγές χρηματοδότησης εξετάζουμε να είναι τόσο από Ευρωπαϊκούς πόρους όσο και από εθνικούς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη από της «Κτιριακές Υποδομές».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε πως «Επιβάλλεται να βελτιωθεί η δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στο Δικαστικό Μέγαρο από πλευράς συνθηκών εργασίας, υγιεινής, για δικαστές, δικηγόρους και πολίτες». Σύμφωνα με τον ίδιο μετά την υποβολή της μελέτης από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» που έχει απορροφήσει την «Θέμις Κατασκευαστική» θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, να δούμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Τέλος, τόνισε ότι «εξυπακούεται πως το ενδιαφέρον μας για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο λιμάνι για το οποίο αναμένουμε την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής και που μάλλον θα προχωρήσει με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα). θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε εξέλιξη».