Οικονομία

Οι αγρότες «σφράγισαν» με μπλόκα και την «Πατρών - Αθήνας», Σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός αύριο

Οι αγρότες «σφράγισαν» με μπλόκα και την «Πατρών - Αθήνας», Σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός αύριο Φωτογραφία: Intime
Πληθαίνουν τα μπλόκα των αγροτών σε όλη τη χώρα με τους αγρότες να επιμένουν ότι παραμένουν ενωμένοι σαν μια γροθιά προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση και βιωσιμότητά τους

Κλειστή είναι και η εθνική οδός Πατρών – Αθήνας από περίπου 200 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην είσοδο προς Πάτρα.

Νωρίτερα, σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης με Δένδρα προχώρησαν αγρότες από τα Δένδρα και Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό οι αγρότες προγραμματίζουν την κάθοδό τους με τριακόσια τρακτέρ στα εγκαίνια της 30ης Agrotica. Ενώ, αγρότης από τον Λαγκαδά, μιλώντας στο ΑΠΕ διευκρίνισαν πως μέχρι τις 10.30 το πρωί, τα τριακόσια τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις – από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά- , θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει επάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, ήτοι μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου.

Όπως εξήγησε, η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτείνουμε το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη», επεσήμαναν, προσθέτοντας: «η κινητοποίησή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται με στόχο να δείξουμε ότι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει, όλοι μας είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και βιωσιμότητά μας».

Πληθαίνουν τα μπλόκα των αγροτών στην Στερεά

Προηγουμένα, σήμερα το μεσημέρι, η Αστυνομία είχε αποκλείσει την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Αταλάντης στην Εθνική Οδό για να αποτρέψει την κίνηση των τρακτέρ.

Οι αγρότες βρήκαν διόδους μέσα από τα χωράφια και λίγο αργότερα τοποθέτησαν τα τρακτέρ στον κόμβο της Αταλάντης και διαδηλώνοντας έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό για λίγα λεπτά. Στην περιοχή έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ και όπως σημειώνουν «τις επόμενες ώρες αναμένεται να συγκεντρωθούν κι άλλα τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή και στη συνέχεια θα πάρουν τις αποφάσεις τους».

Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους στη Λαμία, που έχουν στήσει το μπλόκο δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Ανθήλης, παραμένουν συγκεντρωμένοι και κάνουν ολιγόλεπτες διακοπές της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο.

Στην περιοχή του Δομοκού, όπου έχουν πάθει ζημιές και περιμένουν αποζημιώσεις, οι αγρότες έχουν στήσει το μπλόκο τους στην παλιά εθνική οδό Λαμίας-Λάρισας στο ύψος του χωριού Νέο Μοναστήρι.

Στη Λιβαδειά, οι αγρότες που από χθες αποφάσισαν να μετακινηθούν στην Εθνική Οδό στο ύψος του Κάστρου παραμένουν στον κόμβο του Άη Γιάννη στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Οι ίδιοι καλούν τους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν το μπλόκο.

Τέλος, κινητικότητα επικρατεί και στα χωριά της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και δεν αποκλείεται σήμερα ή αύριο να συγκεντρώσουν τρακτέρ σε διάφορα κομβικά σημεία.

Σε... «χορό» τα μπλόκα από αύριο

Για αύριο το πρωί, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου,  οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης, οι οποίοι θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα οχήματά τους, προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Επίσης, δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν αύριο συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου.

Ενώ, στις Σέρρες όσοι δεν αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ τονίζεται ότι στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών.