Οικονομία

«Ξηλώνεται» το Ασφαλιστικό για χάρη της β' αξιολόγησης

«Ξηλώνεται» το Ασφαλιστικό για χάρη της β' αξιολόγησης
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ξηλώνεται και πάλι το Ασφαλιστικό, με μια νέα μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό να βρίσκεται ξανά «επί θύραις». Μόλις εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που «φωτογραφίζουν» την προσωπική διαφορά. 

Άλλωστε αυτός είναι ο… εύκολος στόχος της μεταρρύθμισης που θα μπορέσει να φέρει άμεσα μείωση στη συνταξιοδοτική δαπάνη, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει νέα περικοπή σε όλες τις κύριες συντάξεις. Βέβαια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το γεγονός ότι ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε χθες, στο περιθώριο του Eurogroup ότι οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα πρέπει να έχουν «καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δίνει την ελπίδα ότι μπορεί τελικά, οι περικοπές να αποφευχθούν. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια τέτοια παρέμβαση να ισοσκελιστεί με αντίστοιχα μέτρα που θα αφορούν είτε την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, είτε άλλων ειδικών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι των ανέργων.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά που έγινε χθες στο Eurogroup για 100.000 θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από προγράμματα απασχόλησης, με δαπάνη έως 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δυόμιση χρόνια, τα οποία μάλιστα θα εξαιρεθούν από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι «θετική» και η αναφορά για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, που γίνεται επίσημα λόγος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακόμα και αν η όποια αλλαγή, πραγματοποιηθεί έως τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018. Βέβαια, η απλή αναφορά κρύβει μια σειρά από επεξηγήσεις που πρέπει να εξειδικευτούν. Ουσιαστικά, πρέπει να αποσαφηνιστεί με ακρίβεια, πότε οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα γίνουν πιο ισχυρές από τις επιχειρησιακές και με ποιους όρους, ανατρέποντας το σημερινό καθεστώς. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί πότε θα επιτραπεί η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, μέτρο που επίσης θεωρείται «κρίσιμο» για την ομαλοποίηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας.