Αθλητισμός

EURO 2020: Αυτές είναι οι 11 ομάδες που έχουν προκριθεί στη «φάση των 16» (βίντεο)

EURO 2020: Αυτές είναι οι 11 ομάδες που έχουν προκριθεί στη «φάση των 16» (βίντεο)
Δανία και Αυστρία έφτασαν σε πανηγυρικές προκρίσεις τη Δευτέρα (21/06) από τον 2ο και τον 3ο όμιλο, αυτά είναι τα πρώτα ζευγάρια στη φάση των «16».

Πέντε θέσεις παραμένουν «κενές», προκειμένου να συμπληρωθεί η «φάση των 16» στο EURO 2020. Οπως είναι γνωστό, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ουαλία, η Αυστρία και η Δανία (οι δυο τελευταίες με πανηγυρικό τρόπο μετά τα ματς της Δευτέρας), εξασφάλισαν την πρόκριση τους στα νοκ-άουτ, με τους πρώτους δύο αγώνες για τους «16» να είναι γνωστοί. Πρόκειται για τις αναμετρήσεις Ουαλία-Δανία (19:00) και Ιταλία-Αυστρία (22:00), που θα διεξαχθούν το Σάββατο 26 Ιουνίου. Η Αυστρία πέρασε στους «16» για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Δεδομένων των συνθηκών στους υπόλοιπους ομίλους, μία θέση στις καλύτερες 16 ομάδες της Ευρώπης, έχουν εξασφαλίσει, η Γαλλία, η Αγγλία, η Τσεχία, η Ελβετία και η Σουηδία. Οι Ελβετοί προκρίθηκαν ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες στην φάση των ομίλων, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις, έχουν την ευκαιρία και ανάλογα με τα αποτελέσματα στην 3η και τελευταία αγωνιστική, να προκριθούν, ακόμη και είτε ως πρώτες, είτε ως δεύτερες.

Κατά συνέπεια, οι 11 από τις 16 ομάδες που συνεχίζουν την πορεία τους για την διεκδίκηση του τροπαίου, είναι οι Ιταλία, Ουαλία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Αγγλία, Τσεχία, Ελβετία και Σουηδία.

Τι έγινε στα παιχνίδια της Δευτέρας

Για τον Έρικσεν στους «16» η Δανία

Δανία και Ρωσία έπαιζαν μεταξύ τους τη Δευτέρα (21/06) για να έχουν συνέχεια στο EURO 2020, αλλά οι Σκανδιναβοί φάνηκε πως το ήθελαν περισσότερο και έφτασαν σε μεγάλη νίκη στην Κοπεγχάγη. Με τη σκέψη και στον Κρίστιαν Έρικσεν, που τους έβλεπε από το σπίτι του, οι τυπικά φιλοξενούμενοι συνέτριψαν με 4-1 (38΄ Ντάμσγκααρντ, 59΄ Πόουλσεν, 79΄ Κρίστενσεν, 82΄ Μάελε - 70΄ πεν. Τζιούμπα) στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης τους κάκιστους Ρώσους και πήραν πανηγυρική πρόκριση στην επόμενη φάση, δηλαδή στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσουν το Σάββατο 26 Ιουνίου την Ουαλία, στο Άμστερνταμ.

Στην τριπλή ισοβαθμία που προέκυψε (στους 3 βαθμούς), η Δανία ήταν η καλύτερη στη διαφορά τερμάτων, η Φινλανδία κατετάγη τρίτη και η Ρωσία τέταρτη. Η ήττα της Φινλανδίας από το Βέλγιο στον άλλο αγώνα του Β΄ ομίλου έστειλε και την Ελβετία στα νοκ άουτ, καθώς με 4 βαθμούς είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες τέσσερις τρίτες ομάδες των ομίλων.

Οι Δανοί ξεκίνησαν δυνατά αλλά άφηναν χώρους στους ταχύτατους Ρώσους, που απείλησαν άμεσα στο 18΄, όταν ο Γκολόβιν έκανε απίστευτη κούρσα και βγήκε απέναντι στον Σμάιχελ, ο οποίος τον νίκησε.

Προϊόντος του χρόνου οι Σκανδιναβοί κάλυψαν καλύτερα το χώρο, κι αφού ένας «κεραυνός» του Χόιμπιεργκ έφυγε μόλις άουτ, οι τυπικά φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα με νέο ασύλληπτο σουτ, αυτή τη φορά από τον Ντάμσγκααρντ στο 38΄, που άφησε όρθιο τον Σαφόνοφ.

Παρά το υπέρ τους 1-0, οι Δανοί ήξεραν ότι χρειάζονταν κι άλλα γκολ για την περίπτωση της ισοβαθμίας με τη Φινλανδία, κι έτσι από το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου έπιασαν τον αντίπαλό τους «από το λαιμό».

Με ακατάπαυστο τρέξιμο και ανελέητο πρέσινγκ, οι παίκτες του Χιούμλαντ δεν άφησαν τους Ρώσους να πάρουν «ανάσα» κι επιβραβεύτηκαν νωρίς: στο 59ο λεπτό από τραγικό γύρισμα του Ζόμπνιν ο Πόουλσεν σκόραρε σε άδεια εστία για το 2-0.

Στο 68΄, όμως, το απρόσεκτο μαρκάρισμα του Βέστεργκααρντ στον Σομπόλεφ τιμωρήθηκε με την «εσχάτη των ποινών», με τον Τζιούμπα να ευστοχεί στο 70΄ από τα 11 βήματα και να γράφει Ιστορία, καθώς έφτασε τα 30 γκολ με την Εθνική κι έπιασε στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών τον Κερζακόφ.

Αλίμονο όμως, οι ελπίδες των Ρώσων για επιστροφή δεν κράτησαν παρά μερικά λεπτά, καθώς στο 79΄ ο Κρίστενσεν με ένα «ξερό» σουτ εκτός περιοχής έβαλε «ταφόπλακα» στις όποιες φιλοδοξίες της ομάδας του Τσερτσέσοφ και τρία λεπτά αργότερα ο Μάελε σφράγισε το θρίαμβο των Δανών.

Διαιτητής: Κλεμάν Τουρπέν (Γαλλία)

Κίτρινες κάρτες: Ντιλέινι - Κουντριάσοφ, Ντιβέεφ

Οι συνθέσεις:

ΡΩΣΙΑ (Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ): Σαφόνοφ, Φερνάντες, Ντιβέεφ, Τζίκια, Κουντριάσοφ (68΄ Καραβάεφ), Κουζιάεφ (68΄ Μούχιν), Οζντόεφ (61΄ Ζεμαλετντίνοφ), Ζόμπνιν, Μίραντσουκ (61΄ Σομπόλεφ), Τζιούμπα, Γκολόβιν.

ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν, Κγιάερ, Βέστεργκααρντ, Βας (60΄ Λάρσεν), Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (85΄ Γένσεν), Μάελε, Μπρέιθγουεϊτ (85΄ Κορνέλιους), Πόουλσεν (60΄ Ντόλμπεργκ), Ντάμσγκααρντ (72΄ Νόεργκαρντ).

{https://twitter.com/EURO2020/status/1407110160338857986?s=20}

Μίλησε πάλι ο Λουκάκου, νέα επιτυχία για το Βέλγιο

Το Βέλγιο έκανε το καθήκον του, νίκησε και τη Φινλανδία με 2-0 (74΄ αυτογκόλ Χραντέτσκι, 81΄ Λουκάκου) στον τρίτο και τελευταίο αγώνα του Β΄ ομίλου και με τρεις επιτυχίες στις ισάριθμες αναμετρήσεις κατάκτησε την πρώτη θέση με το απόλυτο των 9 βαθμών και περιμένει να μάθει τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσει στη φάση των «16», την Κυριακή 27 Ιουνίου στη Σεβίλλη.

Η Φινλανδία κατετάγη στην τρίτη θέση, στην τριπλή ισοβαθμία με Δανία (2η) και Ρωσία (4η), περιμένει δε με τη σειρά της να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τις τρίτες ομάδες των ομίλων.

Πιο ποιοτική ομάδα η βελγική, ακόμη και τις αλλαγές του Μαρτίνεθ, ήταν ανώτερη και στο 16΄ έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν από κάθετη στην πλάτη της άμυνας της Φινλανδίας, ο Λουκάκου δεν κατάφερε να τελειώσει σωστά τη φάση.

Στο 23΄, από σόλο και γύρισμα του Ντε Μπρόινε παραλίγο να έρθει το αυτογκόλ, αλλά οι Φινλανδοί έδιωξαν την μπάλα και στη συνέχεια ένα σουτ του Βίτσελ δεν απείλησε τον Χραντέτσκι.

Με τους Βέλγους να έχουν σταθερά κατοχή περί το 60% και την ομάδα του Κάνερβα να αμύνεται διαρκώς, αφού κι ο ένας βαθμός θα ήταν χρυσός», στο 38΄ο Λουκάκου έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία, αδυνατώντας να σκοράρει με κεφαλιά από άριστη θέση.

Ίδια εικόνα και στο δεύτερο ημίχρονο, με τους «κόκκινους διαβόλους» να επιτίθενται και τους Φιλανδούς να αμύνονται όπως μπορούσαν. Στο 51΄ ο Ντεναγιέρ σούταρε στέλνοντας την μπάλα άουτ, ενώ την ίδια τύχη είχε και η προσπάθεια του Αζάρ, δύο λεπτά αργότερα.

Στο 65΄ ο Λουκάκου πέτυχε γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ με χρήση του VAR, αλλά στο 74΄ και σε εκτέλεση κόρνερ από τα αριστερά, ο Βερμάλεν πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι, ακολούθως βρήκε στο χέρι του Χραντέσκι και κατέληξε στα δίχτυα της Φινλανδίας, με τους πανηγυρισμούς από την Κοπεγχάγη και τον αγώνα της Δανίας να ακούγονται ως την... Αγία Πετρούπολη.

Η... σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε στο 81ο λεπτό, όταν ο Λουκάκου με απίθανη κίνηση μέσα από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 2-0 με το 60ό γκολ του στην Εθνική ομάδα.

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

Κίτρινες κάρτες: -

Οι συνθέσεις:

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Μάρκου Κάνερβα): Χραντέτσκι, Ραϊτάλα, Τοΐβιο, Αραγιούρι, Ο'Σόνεσι, Ούρονεν (70΄ Άλιο), Σπαρβ (59΄ Σούλερ), Λουντ (90΄ Φορς), Καμαρά, Πογιάνπαλο (70΄ Κάουκο), Πούκι (90΄ Γένσεν).

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Μπογιατά, Ντεναγιέρ, Βερμάλεν, Τροσάρ (75΄ Μενιέ), Ντε Μπρόινε (90΄ Βανάκεν), Βίτσελ, Τσαντλί, Ντοκού (76΄ Μπατσουαγί), Λουκάκου (84΄ Μπεντέκε), Εντέν Αζάρ.

Στους «16» η Αυστρία

Την πρόκριση στους «16» του EURO 2020 -για πρώτη φορά στην ιστορία της- εξασφάλισε η Αυστρία, η οποία με γκολ του Μπαουμγκάρτνερ στο 21΄ νίκησε 1-0 την Ουκρανία στο Βουκουρέστι και κατέλαβε τη δεύτερη θέση του Γ΄ ομίλου. Το συγκρότημα από την κεντρική Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πλεόν την Ιταλία, στις 26/6 στο Γουέμπλεϊ, αναζητώντας την υπέρβαση, ενώ η ομάδα του Αντρέι Σεβτσένκο έμεινε στους τρεις βαθμούς και θα περιμένει την ολοκλήρωση των υπολοίπων ομίλων, για να δει αν θα είναι μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων που θα συνεχίσουν στα νοκ-άουτ.

Οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες στη δεύτερη θέση πριν τον σημερινό αγώνα, με την Ουκρανία όμως να υπερέχει (λόγω καλύτερης επίθεσης). Αυτό υποχρέωσε τους Αυστριακούς να μπουν πιο δυναμικά στο παιχνίδι, με τους αντιπάλους τους να επιλέγουν έναν πιο παθητικό ρόλο. Οι παίκτες του Φράνκο Φόντα δεν δημιούργησαν κάποια κλασική ευκαιρία στο πρώτο 20λεπτο, κέρδισαν όμως αρκετές «στημένες» μπάλες γύρω από την περιοχή του Μπούστσαν και σε μία από αυτές, στο 21΄, κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ, με προβολή του Μπαουμγκάρτνερ, μετά από κόρνερ του Αλάμπα. Ο σκόρερ αποχώρησε λίγο αργότερα, καθώς δέχθηκε ένα χτύπημα στο κεφάλι και φάνηκε να ζαλίζεται.

Το γκολ δεν «ξύπνησε» τους Ουκρανούς και η Αυστρία συνέχισε να ελέγχει το ματς, αν και απειλήθηκε με ισοφάριση στο 29΄, όταν ο Μπάχμαν απέκρουσε δύσκολα το σουτ του Σαπαρένκο και στη συνέχεια ο Γιαρμολένκο δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα στην επαναφορά για να τη σπρώξει στα δίχτυα. Στο 37΄ ο Μπούστσαν έδιωξε σε κόρνερ το δυνατό σουτ του Λάιμερ, ενώ στο 42΄ ο Αρναούτοβιτς έχασε μοναδική ευκαιρία, πλασάροντας πολύ άστοχα από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση. Ο ίδιος παίκτης στις καθυστερήσεις του α΄ μέρους δεν έπιασε καλά το σουτ από το ημικύκλιο, κι ενώ είχε άπλετο χώρο μπροστά του, και η Ουκρανία έμεινε «ζωντανή», με τις τελικές στο ημίχρονο να είναι 13-1!

Η ομάδα του Αντρέι Σεβτσένκο δεν είχε πολλές επιλογές στη συνέχεια, καθώς έπρεπε να ψάξει το γκολ της ισοφάρισης, που θα της έδινε την πρόκριση. Οι Αυστριακοί οπισθοχώρησαν σχετικά, αλλά δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα, με εξαίρεση ένα παρ΄ολίγον αυτογκόλ του Λάινερ στο 61΄ (έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ ο Μπάχμαν). Οι Ουκρανοί δεν είχαν ιδέες στην επίθεση, οι Γιαρμολένκο και Γιάρεμτσουκ ήταν απομονωμένοι, οι αλλαγές δεν βοήθησαν και η Αυστρία κράτησε σχετικά εύκολα τη νίκη-πρόκριση, αφού το διαγώνιο σουτ του Γιάρεμτσουκ στο 87΄ ήταν πολύ άστοχο.

Διαιτητής: Τσουνεϊτ Τσακίρ (Τουρκία).

Κίτρινες κάρτες: -

Οι συνθέσεις:

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Αντρέι Σεβτσένκο): Μπούστσαν, Καραβάεφ, Ζαμπάρνι, Ματβιγένκο, Μικολένκο (85΄ Μπεσέντιν), Σίντορτσουκ, Σαπαρένκο (68΄ Μάρλος), Ζιντσένκο, Γιαρμολένκο, Μαλινόφσκι (46΄ Τσιγκάνκοφ), Γιάρεμτσουκ.

ΑΥΣΤΡΙΑ (Φράνκο Φόντα): Μπάχμαν, Λάινερ, Ντράγκοβιτς, Αλάμπα, Χιντερέγκερ, Σλάγκερ, Λάιμερ (72΄ Ιλσάνκερ), Γκρίλιτς, Ζάμπιτσερ, Μπαουμγκάρτνερ (33΄ Σεπφ), Αρναούτοβιτς (90΄ Κάλαϊτζιτς).

Έκαναν το 3Χ3 οι «Οράνιε»

Με το απόλυτο νικών ολοκλήρωσε η Ολλανδία την Α΄ φάση του EURO 2020. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση του Γ΄ ομίλου, οι «οράνιε» πρόσφεραν σκορ και θέαμα στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» του Αμστερνταμ, απέναντι στην -αποκλεισμένη- Βόρεια Μακεδονία, επιβλήθηκαν 3-0 με γκολ του Ντεπάι στο 24΄ και του Βαϊνάλντουμ στο 51΄ και στο 58΄ και περιμένουν πλέον να μάθουν τον αντίπαλό τους στη φάση των «16».

Συγκινητική στιγκή του αγώνα, στο 68ο λεπτό, όταν ο αρχηγός της Βόρειας Μακεδονίας Γκόραν Πάντεφ, στην 121η και τελευταία του εμφάνιση με το εθνόσημο, αντικαταστάθηκε από τον Κοσταντίνοφ, με το παιχνίδι να διακόπτεται προσωρινά και τους συμπαίκτες του να στήνουν ένα πρόχειρο pasillio, αποχαιρετώντας τον μεγάλο ηγέτη τους.

Όπως είχε προαναγγείλει στη συνέντευξη Τύπου, ο Φρανκ Ντε Μπουρ έκανε μόλις δύο αλλαγές στο βασικό σχήμα, με τον 19χρονο Γκράβενμπερχ να αντικαθιστά τον Ντε Ρουν (που είχε και κάρτα) και τον Μάλεν να παίρνει τη θέση του Βέγκχορστ, ικανοποιώντας επιτέλους τους οπαδούς του, που ζητούσαν με... εναέριο πανό την αναβάθμιση του επιθετικού της Αϊντχόφεν!

Η Ολλανδία πήρε από το ξεκίνημα τα ηνία και απείλησε μόλις στο 2ο λεπτό με τον Γκράβενμπερχ, ενώ στο 12΄ ο Ντεπάι μπήκε στην περιοχή από δεξιά, αλλά το παράλληλο γύρισμα που έκανε δεν βρήκε κάποιον συμπαίκτη του σε θέση βολής. Η Βόρεια Μακεδονία, με τη σειρά της, «άγγιξε» το γκολ στο 22΄, όταν ο Πάντεφ έστρωσε με τακουνάκι στον Τραϊκόφσκι, το δυνατό σουτ του οποίου σταμάτησε στο δοκάρι του Στεκέλενμπουργκ.

Τελικά, το γκολ ήρθε για τους -ουσιαστικά- γηπεδούχους σε μία ταχύτατη αντεπίθεση (που ίσως πάντως ξεκίνησε από φάουλ πάνω στον Πάντεφ), με τους Ντεπάι και Μάλεν να συνεργάζονται άψογα και τον παίκτη της Μπαρτσελόνα -πλέον- να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Η Βόρεια Μακεδονία προσπάθησε να αντιδράσει ξανά με σουτ του Τραϊκόφσκι (29΄) που πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια, όμως ένα λεπτό αργότερα οι «οράνιε» πλησίασαν το δεύτερο γκολ, με τον Μάλεν να βγάζει τον Ντάμφρις τετ-α-τετ με τον Ντιμιτριέφσκι, ο οποίος έσωσε.

Ο Ντε Μπουρ προτίμησε να ξεκουράσει αμυντικούς, αποσύροντας στο ημίχρονο τους Ντε Φράι και Ντάμφρις, αλλά ο Ντε Λιχτ που έμεινε στο γήπεδο ήταν αυτός που πλησίασε το 2-0 στο 50΄, με κεφαλιά που έδιωξε πάνω στη γραμμή ο Τριτσκόφσκι. Ένα λεπτό αργότερα η Ολλανδία «κλείδωσε» τη νίκη, με τον Ντεπάι να γίνεται αυτή τη φορά δημιουργός και τον Βαϊνάλντουμ να σκοράρει από κοντά. Ο Στεκέλενμπουργκ απέκρουσε στο 56΄ το ωραίο φάουλ του Μπάρντι και στο 58΄ οι «οράνιε»... έκρυψαν τη μπάλα, ο Ντιμιτριέφσκι απέκρουσε το πλασέ του Ντεπάι, αλλά ο Βαϊνάλντουμ στην επαναφορά πέτυχε ανενόχλητος το 3-0. Η Ολλανδία είχε και δοκάρι στο 67΄ με τον Βέγκχορστ (που μόλις είχε μπει στο ματς αντί του Ντεπάι), ενώ το γκολ του Τσουρλίνοφ στο 72΄ για τη Βόρεια Μακεδονία ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Διαιτητής: Ιστβάν Κόβατς (Ρουμανία).

Κίτρινες: Ριστόφσκι (18΄), Μουσλίου (48΄), Αλιόσκι (65΄), Κοσταντίνοφ (84΄).

Οι συνθέσεις:

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Ιγκόρ Αντζελόφσκι): Ντιμιτριέφσκι, Ριστόφσκι, Ντ. Βελκόφσκι, Μουσλίου, Αντέμι (78΄ Νικόλοφ), Αλιόσκι, Ελμάς, Μπάρντι (78΄ Στογιανόφσκι), Τραϊκόφσκι (68΄ Χασάνι), Τριτσκόφσκι (56΄ Τσουρλίνοφ), Πάντεφ (68΄ Κοσταντίνοφ).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Φρανκ Ντε Μπουρ): Στεκέλενμπουργκ, Ντε Λιχτ, Ντε Φράι (46΄ Τίμπερ), Φαν Άανχολτ, Μπλιντ, Ντάμφρις (46΄ Μπεργκχάους), Γκράβενμπερχ, Φρ. Ντε Γιονγκ (79΄ Γκακπό), Βαϊνάλντουμ, Μάλεν (66΄ Πρόμες), Ντεπάι (66΄ Βέγκχορστ).

2ος όμιλος

12 Ιουνίου
Δανία-Φινλανδία 0-1, Parken Stadium-Κοπεγχάγη
Βέλγιο-Ρωσία 3-0, Gazprom Arena-Αγία Πετρούπολη

16 Ιουνίου
Φινλανδία-Ρωσία 0-1, Gazprom Arena-Αγία Πετρούπολη
17 Ιουνίου
Δανία-Βέλγιο 1-2, Parken Stadium-Κοπεγχάγη

21 Ιουνίου
Ρωσία-Δανία 1-4, Parken Stadium-Κοπεγχάγη
Φινλανδία-Βέλγιο 0-2, Gazprom Arena-Αγία Πετρούπολη

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν-Ι-Η Β. Τερμ.
Βέλγιο 3 3 0 0 9 7-1
Δανία 3 1 0 2 3 5-4
Φινλανδία 3 1 0 2 3 1-3
Ρωσία 3 1 0 2 3 2-7

3ος όμιλος

13 Ιουνίου
Αυστρία-Β. Μακεδονία 3-1, Arena Nationala-Βουκουρέστι
Ολλανδία-Ουκρανία 3-2, Johan Cruyff Arena-Αμστερνταμ

17 Ιουνίου
Ουκρανία-Β. Μακεδονία 2-1, Arena Nationala-Βουκουρέστι
Ολλανδία-Αυστρία 2-0, Johan Cruyff Arena-Αμστερνταμ

21 Ιουνίου
Β. Μακεδονία-Ολλανδία 0-3, Johan Cruyff Arena-Αμστερνταμ
Ουκρανία-Αυστρία 0-1, Arena Nationala, Βουκουρέστι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν-Ι-Η Β. Τερμ.
Ολλανδία 3 3 0 0 9 8-2
Αυστρία 3 2 0 1 6 4-3
Ουκρανία 3 1 0 2 3 4-5
Β.Μακεδονία 3 0 0 3 0 2-8

Οι «απόλυτες» ομάδες των EURO

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη το «παζλ» με τις ομάδες που θα αγωνισθούν στα νοκ άουτ, συμπληρώνεται. Οι Ιταλία, Βέλγιο και Ολλανδία πήραν την πρόκριση στις καλύτερες «16» ομάδες της Ευρώπης, χωρίς βαθμολογική απώλεια και αφού έκαναν το «3χ3» στον όμιλο τους... μπήκαν στην μικρή λίστα με τις ομάδες που είχαν το απόλυτο στους ομίλους ενός EURO.

Από το 1980 όταν και καθιερώθηκε το σύστημα των ομίλων, έως και πριν την εφετινή διοργάνωση, μόλις εννέα εθνικές ομάδες, κατάφεραν να έχουν μόνο νίκες στην φάση των ομίλων.

Η αρχή είχε γίνει το 1980, όταν η Γαλλία κατετάγη πρώτη στον όμιλο και στην συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο.

Στην Ιστορία, ακόμα μια ομάδα που είχε το απόλυτο στους ομίλους κατέκτησε το τρόπαιο. Ηταν το 2008, όταν η Ισπανία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η Ολλανδία για τρίτη φορά στην Ιστορία της, ολοκληρώνει την παρουσία της σε όμιλο μόνο με νίκες και κατέχει πλέον το ρεκόρ, καθώς άφησε πίσω της την Ιταλία που είχε δύο... απόλυτα.

Στο εφετινό EURO, κατάφεραν να σημειώσουν τρεις νίκες στους ομίλους οι Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, ενώ στους υπόλοιπους τέσσερις ομίλους που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί δεν μπορεί κανείς να κάνει το 3Χ3.

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει τις ομάδες που πέτυχαν το απόλυτο στους ομίλους, αλλά και τι έκαναν στη συνέχεια της διοργάνωσης:

Χρονιά Ομάδα Τελική θέση

1984 Γαλλία Πρωταθλήτρια
2000 Πορτογαλία Ημιτελικά
2000 Ιταλία Φιναλίστ
2000 Ολλανδία Ημιτελικά
2004 Τσεχία Ημιτελικά
2008 Ισπανία Πρωταθλήτρια
2008 Ολλανδία Προημιτελικά
2008 Κροατία Προημιτελικά
2012 Γερμανία Ημιτελικά
2021 Ιταλία
2021 Βέλγιο
2021 Ολλανδία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ