Διεθνή

Στα «σκαριά» νέα ακροδεξιά ομάδα στο ΕΚ: Ποιοι είναι οι «Πατριώτες για την Ευρώπη»

Στα «σκαριά» νέα ακροδεξιά ομάδα στο ΕΚ: Ποιοι είναι οι «Πατριώτες για την Ευρώπη»
Η ουγγρική κυβέρνηση - επί μακρόν διαλυτικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή ομοφωνία - αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παράλληλα ετοιμάζει τη νέα ακροδεξιά ευρωομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και το ακροδεξιό κόμμα του Fidesz σχηματίζουν νέα πολιτική συμμαχία με το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) της Αυστρίας και το τσεχικό Κίνημα «Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών» (ANO), με την ελπίδα να συγκροτήσουν μια νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως διαβάζουμε στο Politico, στόχος είναι η ομάδα - που ονομάζεται «Πατριώτες για την Ευρώπη» - να γίνει «η μεγαλύτερη δεξιά ομάδα στην ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη την Κυριακή, μαζί με τον ηγέτη του ANO και πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και τον ηγέτη του FPÖ Χέρμπερτ Κικλ.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια «νέα εποχή της ευρωπαϊκής πολιτικής», δήλωσε ο Κικλ, προβλέποντας ότι στην «πατριωτική» συμμαχία θα προσχωρήσουν και άλλα κόμματα.

«Θα προτιμήσουμε την εθνική κυριαρχία από τον φεντεραλισμό, την ελευθερία από τις εντολες και την ειρήνη από τον πόλεμο», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος Μπάμπις σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται πως και τα τρία κόμματα ήρθαν πρώτα στις χώρες τους στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, κερδίζοντας σημαντικό αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νέα ομάδα αναμένεται να εκδώσει ένα «Πατριωτικό Μανιφέστο», το οποίο θα εστιάζει στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης στην Ευρώπη και στην εναντίωση στην Πράσινη Συμφωνία, που αποτέλεσε ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν και τα τρία κόμματα διαθέτουν περισσότερα από τα 23 μέλη που απαιτούνται για να σχηματίσουν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα στο νομοθετικό σώμα της ΕΕ, εξακολουθούν να χρειάζονται εκλεγμένους ευρωβουλευτές από τουλάχιστον τέσσερις άλλες χώρες.

Σημειώνεται πως η είδηση έρχεται την ώρα που η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το σύνθημα «να κάνουμε την Ευρώπη ξανά σπουδαία» - έμπνευση του Ορμπάν από το αντίστοιχο σλόγκαν του αγαπημένου του Ντόναλντ Τραμπ.