Αθλητισμός

Η Σερβία απειλεί να φύγει από το Euro 2024

Η Σερβία απειλεί να φύγει από το Euro 2024 Φωτογραφία: EPA/MOHAMED MESSARA
Τιμωρήστε την Κροατία και την Αλβανία ή φεύγουμε από το Euro 2024, είπε στην UEFA η Σερβία.

Η Σερβία δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το Euro 2024 εάν η UEFA δεν τιμωρήσει την Κροατία και την Αλβανία για αντισερβικές φωνές κατά τη διάρκεια του αγώνα της Τετάρτης.

Αλβανοί και Κροάτες οπαδοί φώναζαν «Σκότωσε, σκότωσε, σκότωσε τον Σέρβο» κατά τη διάρκεια αγώνα μεταξύ των δύο χωρών τους στο Αμβούργο, σύμφωνα με της Σερβικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FSS).

Το περιστατικό, αντανακλά τις περιφερειακές εθνοτικές εντάσεις που επιμένουν από τους αιματηρούς πολέμους της δεκαετίας του 1990 με την κατάρρευση της τότε Γιουγκοσλαβίας.  Στο γήπεδο, η Σερβία ισοφάρισε στα τελευταία δευτερόλεπτα τη Σλοβενία με το σκορ να έρχεται 1-1 και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση στη διοργάνωση.

Αλλά πριν ξεκινήσει ο αγώνας, ο Jovan Šurbatović, γενικός γραμματέας της FSS, είπε ότι «Αυτό που συνέβη είναι σκανδαλώδες και θα ζητήσουμε από την UEFA κυρώσεις, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστεί η διοργάνωση. Εάν η UEFA δεν τους τιμωρήσει, θα σκεφτούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Μιλώντας στο σερβικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS, είπε ότι είναι σίγουρος ότι θα τιμωρηθούν επειδή «η UEFA έχει ήδη ανταποκριθεί σε έκκλησή μας για την απομάκρυνση Αλβανού δημοσιογράφου από το Euro 2024».

Ο εν λόγω δημοσιογράφος, ο οποίος είναι Κοσοβάρος, αποκλείστηκε την Τετάρτη από το υπόλοιπο τουρνουά όταν έκανε μια εθνικιστική χειρονομία αετού προς τους Σέρβους οπαδούς κατά τη διάρκεια του αγώνα της χώρας με την Αγγλία την Κυριακή.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, παρόλο που αυτό έγινε πλήρες μέλος της UEFA το 2016 και έχει αναγνωριστεί από 104 από τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών.  Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα της UEFA με ομάδες από βαλκανικές χώρες. Ήδη έχει επιβληθεί πρόστιμο 10.000 στην Αλβανία και τη Σερβία για την εμφάνιση πανό με εθνικιστικούς χάρτες.