Διεθνή

Έφοδος Μπάιντεν στο briefing και «φρένο» για χτύπημα των πετρελαίων του Ιράν - «Το Ισραήλ να βρει εναλλακτικές»

Έφοδος Μπάιντεν στο briefing και «φρένο» για χτύπημα των πετρελαίων του Ιράν - «Το Ισραήλ να βρει εναλλακτικές»
«Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί για τις απώλειες αμάχων», τόνισε ο Μπάιντεν για το Ισραήλ.

Αιφνιδιαστική εμφάνιση στο briefing του Λευκού Οίκου έκανε ο Τζο Μπάιντεν, για να στείλει ένα μήνυμα προς το Ισραήλ, εκφράζοντας την αντίθεσή του για επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι δημοσιογράφοι περίμεναν την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, αλλά μαζί της μπήκε στην αίθουσα και ο Αμερικανός πρόεδρος. «Γεια σας παιδιά, το όνομά μου είναι Τζο Μπάιντεν», αστειεύτηκε και αρχικά μίλησε για την αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, στην πορεία έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ. «Νομίζω ότι αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω εγκαταστάσεις πετρελαίου», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν κλήθηκε να διευκρινίσει δηλώσεις που έκανε χθες, στις οποίες φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει ένα τέτοιο πλήγμα.

«Έχουν κάθε δικαίωμα να απαντήσουν σε βάναυσες επιθέσεις, όχι μόνο από το Ιράν, αλλά και από τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι. Αλλά πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί για τις απώλειες των αμάχων», τόνισε σε άλλο σημείο.

«Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει τι θα κάνουν σε ό,τι αφορά σε ένα χτύπημα. Αυτό είναι υπό συζήτηση», σημείωσε ο Μπάιντεν, ερωτηθείς για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν.

Δημοσιογράφος ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρο αν ανησυχεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές των ΗΠΑ και για αυτό δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. «Καμία διοίκηση δεν έχει βοηθήσει το Ισραήλ περισσότερο από εμένα», απάντησε ο Μπάιντεν και τόνισε επανειλημμένα το «καμία».

«Ίσως θα έπρεπε να το θυμάται αυτό. Δεν ξέρω αν προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές, αλλά δεν θα βασιζόμουν σε αυτό», συμπλήρωσε αναφερόμενος στον Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε ξανά πότε θα μιλήσει με τον Νετανιάχου. «Υποθέτω ότι θα μιλήσουμε όταν αποφαίσουν πώς θα απαντήσουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι η Ουάσινγκτον έχει μικρή επιρροή στο Ισραήλ σε ό,τι αφορά στα αντίποινα. «Οι ομάδες μας είναι σε επαφή 12 ώρες την ημέρα. Είμαστε διαρκώς σε επαφή. Δεν θα πάρουν αμέσως απόφαση, περιμένουμε να δούμε πότε θέλουν να μιλήσουν», δήλωσε.

Δείτε την «έφοδο» του Μπάιντεν στο briefing στο 47:40 του βίντεο

{https://www.youtube.com/watch?v=8upG5vV-kio}