Αθλητισμός

Liberte, Εgalite, Mbappe: Οι τρικολόρ πανηγυρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Liberte, Εgalite, Mbappe: Οι τρικολόρ πανηγυρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα Φωτογραφία: epa
Γάλλοι ποδοσφαιριστές τάχθηκαν από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας κατά της ακροδεξιάς

Η Γαλλία έχει ένα νέο σύνθημα: Liberté (Ελευθερία), Εgalite (Ισότητα), Mbappe. Η αναπάντεχη τρίτη θέση του Εθνικού Συναγερμού στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές ενθουσίασε αρκετά μέλη της γαλλικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που είχαν παροτρύνει τους Γάλλους να μην ψηφίσει ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο.

«Η ανακούφιση είναι τόσο μεγάλη όσο και η αγωνία των τελευταίων εβδομάδων», ανέφερε ο αμυντικός Ζιλ Κουντέ, σε ανάρτησή του. «Συγχαρητήρια σε όλους τους Γάλλους που κινητοποιήθηκαν για να διασφαλίσουν ότι αυτή η όμορφη χώρα δεν θα κυβερνηθεί από την ακροδεξιά».

{https://x.com/jkeey4/status/1810016857392292323}

Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέκτησε τις περισσότερες έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, σπρώχνοντας τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη θέση και, σε μια εντυπωσιακή ανατροπή, στέλνοντας στην τρίτη θέση τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που οι δημοσκόπηση το έδιναν πρώτο.

«Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που έδειξαν την προσοχή τους στον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η όμορφη χώρα μας», δήλωσε από την πλευρά του ο επιθετικός Μάρκους Τουράμ. «Ζήτω η διαφορετικότητα, ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία. Ο αγώνας συνεχίζεται».

turam2 7b0fb

Βγήκαν μπροστά οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές

Από τότε που ξεκίνησε το Euro 2024 οι παίκτες των τρικολόρ - κάτι που δεν βλέπει να συμβαίνει συχνά σε κορυφαία αθλητική ομάδα - έχουν μιλήσει ανοιχτά για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Πριν από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, ο αρχηγός της εθνικής Γαλλίας Κιλιάν Εμπαπέ δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα μας στα χέρια αυτών των ανθρώπων», προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι όλοι θα κινητοποιηθούν και θα ψηφίσουν τη σωστή πλευρά».

Η Λεπέν του είχε βγάλει... κόκκινη

Η Λεπέν αντεπιτέθηκε στον Εμπαπέ, κάνοντας λόγο για μια «τάση ηθοποιών, ποδοσφαιριστών και τραγουδιστών να βγαίνουν μπροστά και να λένε στους Γάλλους πώς πρέπει να ψηφίσουν», ενώ είναι «εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι». Κάλεσε τον Γάλλο αθλητή να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και δήλωσε: «Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί να τους κάνουν διαλέξεις και να τους συμβουλεύουν πώς να ψηφίσουν».

Δεν γνωρίζουμε αν οι παρεμβάσεις των Γάλλων ποδοσφαιριστών επηρέασαν τη γαλλική ψήφο, ωστόσο η γαλλική ομάδα πανηγύρισε το αποτέλεσμα και το μέγεθος της ήττας της Λεπέν, σε σύγκριση με τα προγνωστικά.

{https://x.com/atchouameni/status/1810016151700652423}

Το βράδυ της Κυριακής, ο μέσος Ορελιέν Τσουαμενί χαιρέτισε «τη νίκη του λαού», ενώ ο αμυντικός Ιμπραϊμά Κονατέ δημοσίευσε μια σειρά από emojis που έδειχναν τη χαρά του που η ακροδεξιά δεν ανέβηκε το σκαλί της εξουσίας.

{https://x.com/IbrahimaKonate_/status/1810012529113878756}