Αθλητισμός

Live η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Live η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού
Το Παρίσι «τραβά το κορδόνι» την αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Λος Άντζελες στο στάδιο «Stade de France».

Η Τελετή Λήξης, που ξεκινά λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδας, ολοκληρώνει δύο εβδομάδες αθλητικού υπερθεάματος που είδε την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν από 40 χρυσά μετάλλια.

  • Παρακολουθήστε live εδώ.

{https://x.com/Olympics/status/1822714272238936459}

Με 8 μετάλλια στις αποσκευές της «αποχαιρετά» η ελληνική αποστολή το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Συγκεκριμένα, η Team Hellas μέτρησε ένα χρυσό, το μοναδικό της στους Αγώνες και το οποίο χάρισε ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος, ένα αργυρό, που ήρθε από την κολύμβηση και τον Απόστολο Χρήστου στα 100μ. ύπτιο και έξι χάλκινα, τα οποία κατέκτησαν οι Θοδωρής Τσελίδης (χάλκινο στο τζούντο), Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής (χάλκινο στην κωπηλασία και το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών), Κοντού/Φίτσιου (χάλκινο στην κωπηλασία και το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών), Λευτέρης Πετρούνιας (χάλκινο στην ενόργανη γυμναστική και τους κρίκους), Εμμανουήλ Καραλής (χάλκινο στο στίβο και το επί κοντώ) και Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (χάλκινο στην ελευθέρα πάλη).

Το χάλκινο μάλιστα του Κουρουγκλίεφ ήταν το τελευταίο που προστέθηκε στη συγκομιδή της Ελλάδας, συμπληρώνοντας τα 8 μετάλλια στο Παρίσι, με τα οποία ισοφάρισε την επίδοση της Ατλάντα το 1996.

Ήταν μάλιστα η 4η καλύτερη επίδοση μετά την Αθήνα το 1896 (47), το 2004 (16) και το Σίδνεϊ το 2000 (13), ενώ η Team Hellas κατάφερε να διπλασιάσει τα μετάλλια της από τα 4 των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, το 2021.

Με τα 8 μετάλλια που προστέθηκαν στο Παρίσι, η Ελλάδα έφτασε τα 129 στην Ιστορία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι «άσσοι» του LA28

Το LA28 έχει κάνει γνωστό ότι, οι Billie Eilish, Red Hot Chili Peppers και Snoop Dog, ο αμερικανός ράπερ που συνέβαλε στην κάλυψη των Αγώνων από το NBC, θα εμφανιστούν στην τελετή λήξης.

Η βραβευμένη με Grammy καλλιτέχνης Γκαμπριέλα Γουίλσον, γνωστή ως H.E.R. θα ερμηνεύσει ζωντανά τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ στο Παρίσι, ενώ στην δωδεκάλεπτη παράσταση θα συμμετάσχει και ο Τομ Κρουζ.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του LA28 μέχρι σήμερα, καθώς η Ολυμπιακή σημαία περνά από το Παρίσι στο Λος Άντζελες», δήλωσε ο Πρόεδρος του LA28, Κέισι Γουίσερμαν.

Η δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας, η οποία θα είναι η πρώτη μαύρη δήμαρχος που θα λάβει την Ολυμπιακή σημαία, αναγνώρισε ότι η γαλλική πρωτεύουσα είχε θέσει ψηλά τον πήχη, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πόλη της θα αποδειχτεί άξια διάδοχος.

«Θα είναι μια πρόκληση, αλλά θα είναι μια πρόκληση στην οποία μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε ο Μπας στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα. «Πιστεύω ότι οι Αγώνες μας θα δείξουν πραγματικά τη διαφορετικότητα και τον διεθνή χαρακτήρα της πόλης μας».