Αθλητισμός

Εκλογές στη ΔΟΕ: Ένας πρίγκιπας, δύο «χρυσοί» Ολυμπιονίκες και ο γιος πρώην προέδρου στην «κούρσα»

Εκλογές στη ΔΟΕ: Ένας πρίγκιπας, δύο «χρυσοί» Ολυμπιονίκες και ο γιος πρώην προέδρου στην «κούρσα» Φωτογραφία: Ο Σεμπάστιαν Κόου (EPA/ Robert Ghement)
Η περίπτωση του Σεμπάστιαν Κόου και το εμπόδιο για την προεδρία της ΔΟΕ.

Επτά άτομα μπήκαν στην «κούρσα» για τις εκλογές στη ΔΟΕ: δύο «χρυσοί» Ολυμπιονίκες, ένας πρίγκιπας, ο γιος ενός πρώην προέδρου, όπως και οι επικεφαλής των παγκόσμιων ομοσπονδιών της ποδηλασίας, της γυμναστικής και του σκι.

Η ΔΟΕ δημοσίευσε σήμερα, Δευτέρα, τη λίστα των επτά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου, προκειμένου να διαδεχθούν τον Τόμας Μπαχ για τα επόμενα οχτώ χρόνια.

Ανάμεσα στους επτά είναι μόνο μία γυναίκα, η Κίρστι Κόβεντρι από τη Ζιμπάμπουε. Στα 130 χρόνια της ιστορίας της η ΔΟΕ είχε μόνο άνδρες προέδρους.

Η Κίρστι Κόβεντρι και ο Σεμπάστιαν Κόου έχουν αναδειχθεί δύο φορές «χρυσοί» Ολυμπιονίκες, στην κολύμβηση και τον στίβο. Ο δεύτερος είναι και ο επικεφαλής της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου.

Ο πρίγκιπας Φειζάλ αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ επίσης εξέφρασε ενδιαφέρον για την προεδρία της ΔΟΕ. Το ίδιο ισχύει για τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τζούνιορ: είναι ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους της ΔΟΕ, ενώ ο πατέρας του ήταν πρόεδρος της Επιτροπής για 21 χρόνια, έως το 2001.

Η επτάδα συμπληρώνεται με τους προέδρους τριών παγκόσμιων ομοσπονδιών: Νταβίντ Λαπαρτιέν (ποδηλασίας), Μορινάρι Γουατανάμπε (γυμναστική) και Γιόχαν Ελίας (σκι).

Όλοι τους έστειλαν επιστολή έως την Κυριακή, που έληξε η σχετική προθεσμία, με την οποία εκφράζουν την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι στις εκλογές της ΔΟΕ, που θα γίνουν στις 18-21 Μαρτίου, στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Τόμας Μπαχ αποχωρεί από τη θέση του προέδρου καθώς έφτασε το μέγιστο που επιτρέπουν οι κανονισμοί, με 12ετή θητεία. Η επίσημη λίστα των υποψηφίων θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο.

ΔΟΕ

Ο Σεμπάστιαν Κόου και το «εμπόδιο»

Ο Σεμπάστιαν Κόου εμφανίζεται ως ο πιο ικανός για τη θέση, γράφει το Αssociated Press. Ο Βρετανός πρώην πρωταθλητής των 1.500 μ. διετέλεσε βουλευτής, ήταν επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου το 2012 και είναι πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου τα τελευταία εννέα χρόνια.

Το πρόβλημα είναι πως υπάρχει ηλικιακό όριο, τα 70 έτη και ο Κόου θα είναι 68 χρονών την ημέρα των εκλογών. Οι κανόνες επιτρέπουν ειδική εξαίρεση, που θα του επέτρεπε να παραμείνει στη θέση για άλλα τέσσερα χρόνια, όμως η θητεία του τελικά θα ήταν εξαετής και όχι οκταετής.

Από την άλλη η Κίρστι Κόβεντρι- η οποία σήμερα κλείνει τα 41 της χρόνια- επίσης έχει κυβερνητική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει υπουργός Αθλητισμού στη Ζιμπάμπουε.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ διαχειρίζεται έναν οργανισμό με έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες, ο οποίος απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους στη Λωζάνη.

Για τους υποψήφιους υπάρχουν περιορισμοί. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν βίντεο, να διοργανώνουν δημόσιες συναντήσεις και να παίρνουν μέρος σε debate. Η ΔΟΕ θα διοργανώσει μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση προκειμένου να απευθυνθούν στα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου- που ψηφίζουν- τον Ιανουάριο.