Αθλητισμός

Ολυμπιακοί αγώνες: Η ΔΟΕ έχασε κορυφαίο χορηγό - Έρχεται και δεύτερη «βόμβα»

Ολυμπιακοί αγώνες: Η ΔΟΕ έχασε κορυφαίο χορηγό - Έρχεται και δεύτερη «βόμβα» Φωτογραφία: EPA/ TOLGA AKMEN
Τέλος στη συνεργασία Panasonic- ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς αγώνες, έπειτα από 37 χρόνια.

Η Panasonic τερματίζει το συμβόλαιό της με τη ΔΟΕ, έπειτα από 37 χρόνια συνεργασίας. Και σύμφωνα με πληροφορίες, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και άλλος κορυφαίος χορηγός των Ολυμπιακών αγώνων

Η Panasonic είναι μία από τις 15 εταιρείες που αποτελούν τους λεγόμενους «top» χορηγούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Δεν είναι γνωστό το ύψος του συγκεκριμένου συμβολαίου, αλλά η ΔΟΕ έλαβε 2,295 δισεκατομμύρια δολάρια από τους top χορηγούς της την τετραετία 2017- 2021.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το Ολυμπιακών κίνημα, καθώς την ίδια χρονική περίοδο τα τηλεοπτικά δίκτυα πλήρωσαν 4,544 δισεκατομμύρια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Panasonic αναφέρει ότι το συμβόλαιο θα τερματιστεί στα τέλη του χρόνου. Σημειώνει ότι έγινε χορηγός της ΔΟΕ το 1987 και ότι επεκτάθηκε στους Παραολυμπιακούς αγώνες το 2014. Η εταιρεία δεν ξεκαθάρισε για ποιο λόγο αποφάσισε τον τερματισμό της συνεργασίας.

«Φεύγει» και η Toyota

Η Toyota επίσης τερματίζει τη χορηγία της στους Ολυμπιακούς αγώνες φέτος, καθώς λήγει το δεκαετές συμβόλαιο με τη ΔΟΕ, αναφέρει το Reuters.

Εδώ και καιρό υπάρχουν πληροφορίες ότι η Toyota είναι έτοιμη να τερματίσει το συγκεκριμένο συμβόλαιο. Πριν από αρκετούς μήνες το γιαπωνέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είναι δυσαρεστημένη με τον τρόπο που η ΔΟΕ χρησιμοποιεί τα χρήματα της χορηγίας, καθώς «δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για την υποστήριξη των αθλητών και την προώθηση των αθλημάτων».

«Η Toyota υποστηρίζει το Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό κίνημα από το 2015 και συνεχίζει να το κάνει. Δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση από την Toyota που να δείχνει κάτι διαφορετικό», ανέφερε η αυτοκινητοβιομηχανία σε ανακοίνωση προς το Associated Press.

Η Toyota είχε συμβόλαιο 835 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο της ΔΟΕ όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία το 2015. Δημοσιεύματα στην Ιαπωνία αναφέρουν ότι ίσως η αυτοκινητοβιομηχανία παραμείνει χορηγός των Παραολυμπιακών αγώνων.

Οι γιαπωνέζικες εταιρείες «γυρίζουν την πλάτη» στη ΔΟΕ

Οι «top» χορηγοί της ΔΟΕ είναι οι εταιρείες: ABInBev, Airbnb, Alibaba, Allianz, Atos, Bridgestone, Coca-Cola, Deloitte, Intel, Omega, Panasonic, P&G, Samsung, Toyoto και Visa.

Εκτός από την Panasonic και την Toyota, άλλη μία γιαπωνέζικη εταιρεία είναι ανάμεσα στους «top» χορηγούς της ΔΟΕ. Πρόκειται για την Bridgestone. «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσαν στο Associated Press από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Οι χορηγοί από την Ιαπωνία φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη τους στους Ολυμπιακούς αγώνες, πιθανόν εξαιτίας του γεγονότος ότι λόγω της πανδημίας η διοργάνωση στο Τόκιο έγινε με καθυστέρηση ενός χρόνου και χωρίς θεατές, εκτιμά το Associated Press.

Η Ιαπωνία ήταν κάποτε ένα σημαντικό «μέτωπο» για έσοδα, αλλά ολοένα περισσότερο η ΔΟΕ αναζητά χορηγούς από την Κίνα, ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Η ΔΟΕ είχε έσοδα ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τετραετή κύκλο που έκλεισε με τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία για τον κύκλο που ολοκληρώθηκε στο Παρίσι.