Auto - Moto

Εδώ θα καταγγείλεις το κάπνισμα στο αυτοκίνητο με επιβάτες παιδιά, τσουχτερό το πρόστιμο

Εδώ θα καταγγείλεις το κάπνισμα στο αυτοκίνητο με επιβάτες παιδιά, τσουχτερό το πρόστιμο Φωτογραφία: PEXELS Photo by Tobi
Αυξάνονται διαρκώς οι καταγγελίες εναντίον όσων δεν εγκαταλείπουν το κάπνισμα ούτε στο αυτοκίνητο ενώ μέσα στο αυτό υπάρχουν παιδιά, αγνοώντας επιδεικτικά τα τσουχτερά πρόστιμα.

Βαρύς ο πέλεκυς σε περίπτωση όσων οδηγούν με το τσιγάρο στο χέρι, ενώ υπάρχουν παιδιά στο αυτοκίνητο, αδιαφορώντας επιδεικτικά για το γεγονός ότι υπάρχει σχετικός νόμος για την προστασία των παιδιών κάτω των 12 ετών από το παθητικό κάπνισμα

Kαμπάνα 1.500 ευρώ για όποιον καπνίζει στο αυτοκίνητο με επιβάτες παιδιά

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία εξαίρεση σε ό,τι αφορά τη συσκευή καπνίσματος. Είτε πρόκειται για κλασικό τσιγάρο, είτε για ηλεκτρονικό, η παράβαση είναι ακριβώς η ίδια αρά το ίδιο αυστηρό παραμένει και το επιβληθέν πρόστιμο.

Η πλατφόρμα για να καταγγείλεις οδηγό με το τσιγάρο στο χέρι και παιδιά επιβάτες 

Σε περίπτωση λοιπόν που γίνετε αυτόπτεις μάρτυρες περιστατικού όπου σε αυτοκίνητο με παιδιά κάτω των 12 ετών επιβάτες, ο οδηγός ή ο συνοδηγός ή κάποιος από τους άλλους επιβάτες ανάψει τσιγάρο ή ενεργοποιήσει συσκευή καπνίσματός τότε μπορείτε να προβείτε σε σχετική καταγγελία στην πλατφόρμα εδώ επιλέγοντας ως θέμα το μέσα μεταφοράς ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης όπου και θα εξιστορήσετε το συμβάν που έπεσε στην αντίληψή σας. 

Η εν λόγω πλατφόρμα που φιλοξενείται στην σελίδα 1142.aead.gr έχει ενεργοποιηθεί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της και για τη διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Η καταγγελία για κάπνισμα μπορεί να συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό και όπως τονίζεται η υποβολή καταγγελιών γίνεται χωρίς καμία χρέωση όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.