Auto - Moto

Αλλαγές για τους οδηγούς - Τι αποφασίζει η Ευρώπη

Αλλαγές για τους οδηγούς - Τι αποφασίζει η Ευρώπη Φωτογραφία: PEXELS Photo by Kampus Production
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει επίσης την επιτάχυνση της διαδικασίας ανανέωσης των αδειών οδήγησης.

Μια σημαντική αλλαγή που θα επηρεάσει την καθημερινότητα εκατομμυρίων οδηγών άνω των 70 ετών εξετάζει σοβαρά η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τα στελέχη της Κομισιόν εξετάζουν επισταμένως την πρόταση να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα ως προς την οδήγηση για τους άνω των 70 ετών κατά τις βραδινές ώρες σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα τροχαία.

Υπό το πρίσμα αυτό εξετάζονται και αλλαγές ως προς το πλαίσιο για την ανανέωση των αδειών οδήγησης, η οποία θα γίνεται νωρίτερα από ό,τι ισχύει σήμερα. Στην Ελλάδα, η ανανέωση γίνεται υποχρεωτικά στα 65 χρόνια, αλλά στο μέλλον αυτό θα ισχύει από την ηλικία των 60 ετών. Οι οδηγοί άνω των 70 ετών θα χρειάζεται να ανανεώνουν το δίπλωμά τους κάθε 5 χρόνια, ενώ όσοι έχουν περάσει τα 80 έτη, θα πρέπει να επανεξετάζονται κάθε 2 χρόνια.

Η πρόταση για αυστηρότερες διαδικασίες ανανέωσης έχει υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αν εγκριθεί, θα γίνει κανονισμός που θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αυτή η αλλαγή στις ηλικιακές προϋποθέσεις και τις διαδικασίες ανανέωσης αδειών οδήγησης αναμένεται να επηρεάσει πάνω από 57 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη, κάνοντάς την μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων.