Επιχειρήσεις

Νέο πλαίσιο για την μέτρηση της τηλεθέασης προαναγγέλλει ο Παππάς

Νέο πλαίσιο για την μέτρηση της τηλεθέασης προαναγγέλλει ο Παππάς
Συμμετοχή της Πολιτείας στην Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης αλλά και αναθεώρηση του πλαισίου μετρήσεων της τηλεθέασης προαναγγέλλει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς

Τα παραπάνω αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά σχετικά με το «μονοπώλιο» της εταιρείας μετρήσεων και τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Όπως είναι γνωστό μόνο μία εταιρεία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την μέτρηση της τηλεθέασης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί όμως ότι δεν υφίσταται θεσμικό ή άλλο εμπόδιο που να αποτρέπει την δραστηριοποίηση έτερης επιχείρησης στην εν λόγω αγορά.

Η έρευνα της εταιρείας AGB - Nielsen εποπτεύεται από την «Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης (ΕΕΕΤ)», ένα διακλαδικό όργανο που λειτουργεί στα πλαίσια εθελοντικής αυτορρύθμισης, με τη συνέργεια φορέων της αγοράς. Στην ΕΕΕΤ συμμετείχε το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) έως και την κατάργησή του. Έκτοτε, η Πολιτεία δεν εκπροσωπείται στην Επιτροπή.

Η έρευνα βάσης που διεξάγεται για λογαριασμό της Nielsen, με στόχο την επιλογή των τηλεθεατών που θα συμμετάσχουν στην κυρίως έρευνα, γίνεται αντικείμενο ελέγχου δύο φορές ετησίως από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΣΕΔΕΑ.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχει στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης αλλά σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζουν τα dikaiologitika news του κ. Παππά εξετάζονται όμως οι προοπτικές επικαιροποίησης του, προκειμένου να απαντηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι προκλήσεις της εποχής αναφορικά με τις μετρήσεις κοινής γνώμης, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις τηλεθέασης.

Ως πρώτο βήμα σύμφωνα με τον κύριο Παππά θα προτείνει τη συμμετοχή της Πολιτείας στην Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης (ΕΕΕΤ) μέσω εκπροσώπων τόσο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), όσο και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και δεσμευεται να εγείρει την πρόταση αυτή το συντομότερο δυνατόν, σε συνάντηση που θα συγκαλέσει με τους φορείς που συναπαρτίζουν την ΕΕΕΤ.