Διεθνή

Εκλογές στη Γαλλία: Στο 59,71% η συμμετοχή - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Εκλογές στη Γαλλία: Στο 59,71% η συμμετοχή - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED BADRA
Από το πρωί οι Γάλλοι προσέρχονται μαζικά στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Στο 59,71% ανήλθε η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έως τις 17:00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των προηγούμενων βουλευτικών του 2022, όταν το ποσοστό ήταν 38,11%.

Αντιστοίχως, το ποσοστό συμμετοχής παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένο και σε σχέση με το αντίστοιχο του 59,39% κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία κατέγραφε άνοδο σήμερα το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και ανερχόταν σε 26,63% έναντι 25,9% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981 (28,3%), οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό συμμετοχής έως το μεσημέρι στον σημερινό δεύτερο γύρο ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2022, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Το 2022 ανερχόταν σε 18,99%, ανέφερε το υπουργείο.

Πρωτιά της Λεπέν χωρίς αυτοδυναμία δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν, ο αριστερός συνασπισμός του Ζαν Λουκ Μελανσόν και ο φιλελεύθερος συνασπισμός «Μαζί» του Εμανουέλ Μακρόν.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση της Λεπέν, ο σχηματισμός κυβέρνησης εξελίσσεται σε θρίλερ για την ακροδεξιά καθώς η διαφορά μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό που τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Κι αυτό γιατί σε 218 περιφέρειες, οι υποψήφιοι του Κέντρου ή της Αριστεράς που είχαν έρθει τρίτοι στον πρώτο γύρο αποσύρθηκαν.

Έτσι, υποστηρίχθηκαν σε κάθε μια από αυτές τις περιφέρειες οι αντίπαλοι της Λεπέν και μειώθηκε ο αριθμός των βουλευτών που θα καταφέρει να εκλέξει η «Εθνική Συσπείρωση».

Ο Νίκος Γραικός, καθηγητής ελληνικών και κάτοικος Γαλλίας, μίλησε για το κλίμα που επικρατεί στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Διάβασα πως είναι αυξημένη η συμμετοχή αλλά δεν ξέρουμε εάν αυτή η αύξηση είναι υπέρ του δημοκρατικοί τόξου. Η θεωρία των δύο άκρων που προσπάθησε να επιβάλλει στην κοινή γνώμη ο πρόεδρος Μακρόν έκανε κάποιους να μην θέλουν να ψηφίσουν, να μην εφαρμόσουν αυτό το δημοκρατικό τόξο. Το θέμα που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μην έχει αυτοδυναμία η ακροδεξιά. Νομίζω δεν θα έχει αυτοδυναμία. Πάμε για έναν χρόνο αστάθειας. Αυτά που γίνονται στη Γαλλία θα επηρεάσουν η την Ευρώπη. Μπορεί να έχουμε κάποιες συνεργασίες που δεν της περιμένουμε».