Επιχειρήσεις

Συστάθηκε το Μητρώο Στήριξης των startups

Συστάθηκε το Μητρώο Στήριξης των startups
Το υπουργείο Οικονομίας στο πλαίσιο υποστήριξης της καινοτομίας, εισάγει το Μητρώο Δομών Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας

Στόχοι του μητρώου είναι:

η δυναμική καταγραφή του οικοσυστήματος που υποστηρίζει ενεργά τις νεοφυείς επιχειρήσεις στο πλαίσιο δράσεων επιχειρηματικότητας, αλλά και ευρύτερα,
η αναζήτηση Δομών υποστήριξης από δυνητικούς νέους επιχειρηματίες βάσει κριτηρίων,
η αξιολόγησή των δομών από τους χρήστες.

Στο μητρώο καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία που αφορούν στην ταυτότητα, τις υπηρεσίες και το δυναμικό δομών και προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρηματικότητας (Θερμοκοιτίδες, Τεχνολογικά πάρκα, Εκκολαπτήρια/Incubators, Χώροι συνεργασίας/Coworking Spaces, Προγράμματα Επιτάχυνσης/Accelerators) και δύναται να αξιολογηθούν από τους επωφελούμενους των δομών.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας κ. Χαρίτση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και για τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» συνίσταται και τηρείται ειδικό Μητρώο Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας.

Το Μητρώο καταρτίζεται και τηρείται στην έδρα και με ευθύνη της ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ.

Οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών από τις εγγεγραμμένες δομές στο μητρώο προς κάθε μορφής επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών, δύναται να είναι επιλέξιμες, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους της εκάστοτε Πρόσκλησης και το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Η ισχύς του Μητρώου εκτείνεται σε όλο το διάστημα της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο έχει νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε μορφής δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή εταιρικές επιχειρήσεις. Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι φορείς να εγγραφούν στο ως άνω ειδικό Μητρώο απαιτείται να πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις: - Να διαθέτουν νομική προσωπικότητα, η οποία αποδεικνύεται από νόμιμα δημοσιευμένο καταστατικό/νομιμοποιητικά έγγραφα.

- Να διαθέτουν Κανονισμό Λειτουργίας ή ισοδύναμο έγγραφο που περιγράφει τον καταστατικό σκοπό της Δομής και το πλαίσιο των υποχρεώσεων, δικαιωμάτων και κανόνων με το οποίο πρέπει να συμμορφώνονται οι επιχειρήσεις/ομάδες που υποστηρίζονται σε αυτήν.

- Να λειτουργούν τουλάχιστον [2] έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στο Μητρώο. - Να έχουν υποστηρίξει τουλάχιστον [10] επιχειρήσεις πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης στο Μητρώο.

- Να τεκμαίρεται η συνάφεια, η εμπειρία και η επάρκεια των στελεχών τους για την υλοποίηση του καταστατικού σκοπού τους και την παροχή των υπηρεσιών τους.

Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να προσκομίσουν, κατά την διαδικασία εγγραφής, τουλάχιστον δύο (2) Βιογραφικά Σημειώματα ενεργών Στελεχών τους από όπου να τεκμαίρεται η συνάφεια, η εμπειρία και η επάρκεια των Στελεχών για την υλοποίηση του καταστατικού τους σκοπού και την παροχή των υπηρεσιών τους.

Από τα Βιογραφικά Σημειώματα πρέπει να τεκμαίρεται ότι κάθε ένας/μία εκ των Στελεχών: α) έχει έμμισθη σχέση εργασίας ή σύμβαση με την υπό εγγραφή Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας ή σχέση εταίρου/μετόχου. β) έχει αποδεδειγμένα τουλάχιστον [5] έτη εργασιακή εμπειρία σε συναφές αντικείμενο με αυτό του ρόλου του/ της στην υπό εγγραφή Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας και γ) έχει ακαδημαϊκή κατάρτιση ή/και επαγγελματική κατάρτιση ή/και επαγγελματική εμπειρία σε συναφές αντικείμενο με αυτό του ρόλου του/της στην υπό εγγραφή Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας. - Να διαθέτουν καταγεγραμμένη και δομημένη, με συγκεκριμένα στάδια και κριτήρια ελέγχου, διαδικασία επιλογής επιχειρήσεων/επιχειρηματικών ομάδων στην υπό εγγραφή Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Για την πιστοποίηση της δόμησης αυτής της διαδικασίας, ενδεικτικά κριτήρια ελέγχου επιλογής των ομάδων/επιχειρήσεων είναι: α) η συνάφεια του επιχειρηματικού σχεδίου και του αντικειμένου με τους στόχους της Δομής, β) η συμβατή επιχειρηματική δραστηριότητα με τη Δομή, γ) η πληρότητα, ρεαλιστικότητα και ο βαθμός ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου της ομάδας/ επιχείρησης, δ) τα Βιογραφικά των Στελεχών της ομάδας/επιχείρησης, ε) το πλάνο υλοποίησης, στ) η ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων/υπηρεσιών, κ.λπ. - Να διαθέτουν καταγεγραμμένη και δομημένη, με καθορισμένους δείκτες επιτυχίας-εκροών, διαδικασία αξιολόγησης των υποστηριζόμενων επιχειρήσεων/επιχειρηματικών ομάδων κατά τη διάρκεια της περιόδου στήριξής τους από τη Δομή. Για την πιστοποίηση της διαδικασίας, ενδεικτικά κριτήρια ελέγχου αξιολόγησης των ομάδων/επιχειρήσεων είναι: α) νέες θέσεις εργασίας/απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, β) τζίρος/πωλήσεις προϊόντων ή/και υπηρεσιών, γ) εξαγωγική δραστηριότητα, δ) προσέλκυση επενδυτών, ε) πατέντες/εμπορικά σήματα/τίτλοι βιομηχανικής ιδιοκτησίας που κατατέθηκαν, στ) ανακοινώσεις/δελτία τύπου που εκδόθηκαν από την επιχείρηση, κ.λπ.

Οι κατηγορίες των φορέων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο της παρούσης, οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου (www. startupincubator.gov.gr),