Οικονομία

«Μαύρα» ενοίκια και αδήλωτα τετραγωνικά στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ - Το νέο εργαλείο που τα αλλάζει όλα

«Μαύρα» ενοίκια και αδήλωτα τετραγωνικά στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ - Το νέο εργαλείο που τα αλλάζει όλα Φωτογραφία: Eurokinissi
Το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» θα συγκεντρώνει λεπτομερείς πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βάζει στο στόχαστρο τα «μαύρα» ενοίκια και τα αδήλωτα τετραγωνικά, καθώς από τον Σεπτέμβριο αποκτά ένα νέο «ηλεκτρονικό μάτι» που θα διευκολύνει τις διασταυρώσεις δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια.

Ειδικότερα, πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα βάση δεδομένων, το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», που θα συγκεντρώνει λεπτομερείς πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο.

Το νέο αυτό εργαλείο αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε ακινήτου θα καταγράφονται στοιχεία όπως η επιφάνεια, η θέση, ο όροφος, το αν είναι ηλεκτροδοτούμενο ή ημιτελές, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη μίσθωση ή την παραχώρηση του ακινήτου και τα ποσά των ενοικίων.

Η βάση δεδομένων θα ενσωματώσει στοιχεία από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ και θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο, επιτρέποντας ταχύτατες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό ανακριβών δηλώσεων Ε9, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φοροαπαλλαγές ή μειωμένα ποσά φόρου.

Επιπλέον, το Μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα με κάθε νέα δήλωση μίσθωσης, καθώς και με τη λύση της μίσθωσης, εξασφαλίζοντας πλήρη εικόνα για τα εισοδήματα από ενοίκια. Η διασύνδεση με τις φορολογικές δηλώσεις θα επιτρέψει την αυτόματη προσυμπλήρωση των εντύπων Ε1 και Ε2 για τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές, ενώ θα διευκολύνει τον εντοπισμό φορολογουμένων που επιδιώκουν να επωφεληθούν παράνομα από φοροαπαλλαγές ή κοινωνικά επιδόματα.