Επιχειρήσεις

Στα άκρα η διαμάχη JP Morgan - Χάρη Καρώνη για την Viva Wallet – Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου

Στα άκρα η διαμάχη JP Morgan - Χάρη Καρώνη για την Viva Wallet – Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου
Η βρετανική δικαιοσύνη θα αποφανθεί τελικά για το fair market value, ήτοι το πόσο αποτιμάται το 51,5% της Viva Wallet, καθώς μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της JP Morgan και του Χάρη Καρώνη και οι δύο πλευρές κατέθεσαν χθες αγωγές σε βρετανικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με πηγές του Dnews.gr πρώτα κατατέθηκε η αγωγή της JP Morgan και ύστερα του Χάρη Καρώνη, παρά πληροφορίες που αναφέρουν το αντίθετο.

Η έναρξη της δικαστικής διαδικασίας βάζει τη σχέση JP Morgan και Χάρη Καρώνη στον «πάγο», με τις επιπτώσεις για τη Viva να μην μπορούν ακόμη να προσδιορισθεί σε ποιο βαθμό θα είναι αρνητικές.

Δεδομένου ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου αναμένεται σε 12 με 18 μήνες η όλη διαδικασία έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στο περιεχόμενο των δύο αγωγών που κατατέθηκαν χθες στα βρετανικά δικαστήρια.

Η JP Morgan στην αγωγή της εναντίον του Καρώνη ισχυρίζεται ότι οι κινήσεις του οδηγούν σε περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων της ως επενδυτή.

«Αυτή η αγωγή υποβλήθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές», ανέφερε η JP Morgan σε δήλωση σχετικά με την αξίωσή της. «Παρά αυτή τη διαμάχη, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στις ευρύτερες δραστηριότητές μας στην Ελλάδα», τόνισε.

Στελέχη της JP Morgan, ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα πως ο Καρώνης αρνείται να αποδεχθεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχει πέσει δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, είπαν πηγές με γνώση της νομικής προσέγγισης της τράπεζας.

Η JP Morgan επικαλείται εκτίμηση της Houlihan Lokey, η οποία πρόσφατα έδωσε αποτίμηση 1 δισ. ευρώ για τη Viva. Κατά πληροφορίες η EY έχει δώσει στην πλευρά Καρώνη αποτίμηση 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times στην αγωγή του ο Χάρης Καρώνης αναφέρει ότι πιστεύει πως η JP Morgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στην Αμερική, αλλά και νέες ευρωπαϊκές αγορές.

Η αγωγή του Χάρη Καρώνη αμφισβητεί τους όρους της αρχικής συμφωνίας που προβλέπουν το πως η JP Morgan θα αγοράσει τη Viva, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί στρεβλά κίνητρα στην τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξη της εταιρείας, ώστε να μπορεί να αποκτήσει την επιχείρηση το επόμενο έτος σε χαμηλή τιμή.

Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JP Morgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech αποκτώντας τις μετοχές της στο fair market value τον Ιούνιο του 2025.

Η JP Morgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021 για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της , σε ένα deal που στην προώθησή του πρωτοστάτησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κατάληξη της υπόθεσης στα δικαστήρια δεν μπορεί να βρίσκει χαρούμενη την κυβέρνηση, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος.