Επιχειρήσεις

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εγκρίθηκε η επιστροφή κεφαλαίου 174 εκατ. ευρώ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εγκρίθηκε η επιστροφή κεφαλαίου 174 εκατ. ευρώ Φωτογραφία: INTIME
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας, χαρακτήρισε το 2023 ως καθοριστική χρονιά για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Την έγκριση επιστροφής κεφαλαίου ύψους 174 εκατ. ευρώ (0,50 ευρώ ανά μετοχή) προς τους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε η τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας στις 31 Μαΐου. Η απόφαση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της αυξημένης ρευστότητας που προήλθε από το επιτυχημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ομίλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας, χαρακτήρισε το 2023 ως καθοριστική χρονιά για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναφέροντας ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε την λειτουργική αναδιάρθρωση και μια σειρά στρατηγικών κινήσεων που ενίσχυσαν την αειφόρο ανάπτυξη και οδήγησαν σε ιστορικά υψηλή κερδοφορία για την τελευταία δεκαετία. Απόδειξη της επιτυχίας αυτής είναι η αύξηση των λειτουργικών κερδών στα 229 εκατ. ευρώ το 2023 από μόλις 34 εκατ. ευρώ το 2020, καθώς και η μετατροπή των ζημιών προ φόρων 150 εκατ. ευρώ το 2020 σε κέρδη 116 εκατ. ευρώ το 2023.

Ο κ. Μπουλούτας επισήμανε ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται σε στρατηγικές επιχειρησιακές αποφάσεις που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2021, με την είσοδο νέων μετόχων και διοικητικού συμβουλίου. Η συμβολή των εργαζομένων, που υπερέβαλαν εαυτούς, ήταν καθοριστική, όπως επίσης και η στήριξη των μετόχων που προσέφεραν προσωρινή χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ και συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Το 2023 ήταν χρονιά-ορόσημο για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με σημαντικές συμφωνίες όπως η πώληση της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ για 110,8 εκατ. ευρώ, η πώληση του SMART PARK στην TRADE ESTATES για 95,4 εκατ. ευρώ και η εξαγορά έκτασης 300 στρεμμάτων στις Γούρνες από το ΤΑΙΠΕΔ για 40,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία πέτυχε βαθμολογία 95% στον δείκτη "ESG Transparency Score" του ΑΤΗΕΧ και διατήρησε τη θέση της στον δείκτη αειφορίας FTSE4Good. Τον Μάιο του 2023, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προστέθηκε στον MSCI Greece Small Cap Index.

Το 2024 ξεκίνησε με την πώληση του υπόλοιπου 25% της ANEMOS RES στη MORE του Ομίλου Motor Oil για 123,5 εκατ. ευρώ και την πρόταση εξαγοράς από τον Όμιλο Motor Oil της θυγατρικής ΗΛΕΚΤΩΡ για 114,7 εκατ. ευρώ, η οποία θα αξιολογηθεί περαιτέρω. Επίσης, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αύξησε τη συμμετοχή της στη REDS στο 96,7%, προχωρώντας στη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, βελτιώνοντας έτσι την ευελιξία της για την υλοποίηση νέων έργων.

Ο κ. Μπουλούτας υπογράμμισε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έχοντας εξασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και σημαντική ρευστότητα, εισέρχεται σε μια νέα εποχή με σταθερές βάσεις για τη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους, την κοινωνία και την ελληνική οικονομία.