Market Maven

Οι έλεγχοι της εφορίας στη Nostira, το δικαστικό μέτωπο Λαζαράκη με την EDF και οι προσφυγές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

Οι έλεγχοι της εφορίας στη Nostira, το δικαστικό μέτωπο Λαζαράκη με την EDF και οι προσφυγές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

Η «καμπάνα» στην Nostira

Την πόρτα της ενεργειακής εταιρείας Nostira έχει κτυπήσει η φορολογική διοίκηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπίσει σημαντικές φορολογικές «αποκλίσεις», με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες τόσο για το ύψος του φόρου που καλείται να πληρώσει η εταιρεία , όσο και για τη φύση της παράβασης που βεβαιώθηκε. Η Nostira έχει απασχολήσει στο παρελθόν ελεγκτικά τόσο την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Κατά πληροφορίες ο τρέχον έλεγχος της εφορίας δεν σχετίζεται με αυτές τις υποθέσεις, αλλά με φορολογικές διαφορές που εντοπίσθηκαν στη χρήση 2018 η οποία και παραγράφεται στο τέλος του έτους. Εάν τα ποσά που ακούγονται ευσταθούν, τότε η υπόθεση θα πάει πιθανότατα και στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα.

Η πορεία της Nostira είναι περίπλοκη. Ξεκινά από την Κύπρο, όπου στις 25 Απριλίου 2016 συστάθηκε η Nostira Ltd. Η Nostira Ltd απασχόλησε ήδη από το 2017 την έρευνα των Αρχών για τα κακώς κείμενα με την παραβίαση των capital controls από την Τράπεζα Πειραιώς το 2016 και τις συναλλαγές που αφορούσαν σε ενεργειακά assets της Libra και της EDF. Το 2018 η Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε τους λογαριασμούς της κυπριακής εταιρείας στην Ελλάδα και τους λογαριασμούς των μετόχων της.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου 2018 συστάθηκε η ελληνική Nostira AE με μετόχους τους Λουκά Λαζαράκη και τον Δημοσθένη Στασινόπουλο. Η εταιρεία αυτή στις 13 Νοεμβρίου 2018 υπέβαλε σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης με την ενεργειακή εταιρεία Molai Wind ΑΕ. Η συγχώνευσή τους ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2018 με την νέα εταιρεία να διατηρεί την ονομασία Nostira. To 50,26% το ήλεγχε η κυπριακή Travisol Ltd του Λουκά Λαζαράκη και το υπόλοιπο 49,74% οι μέτοχοι της παλιάς Nostira.

Η Nostira ΑΕ επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα μεταξύ 2019 και 2021. Μεταξύ άλλων συνεργάσθηκε με την Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη και συνεισέφερε τη θυγατρική της Γαία Άνεμος στον κατασκευαστικό όμιλο. Ως απότοκο του deal ο Λουκάς Λαζαράκης κατέλαβε το ρόλο του Διευθυντή Ανανεώσιμων Πηγών της Intrakat. Μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας της Intrakat ο Λαζαράκης παρέμεινε για ένα μεταβατικό διάστημα και τελικά επέστρεψε στην εταιρεία του την Nostira. Εκεί τον βρήκε και ο έλεγχος της εφορίας.

Προσπάθεια συμβιβασμού

Ο Λουκάς Λαζαράκης ωστόσο δεν έχει να ανησυχεί μόνον για τον φορολογικό έλεγχο που διενεργείται στη Nostira , αλλά και για τις δικές του δικαστικές περιπέτειες με τον γαλλικό ενεργειακό Όμιλο EDF. Η EDF εξακολουθεί να επιδιώκει τη καταδίκη του Λαζαράκη, για απάτη και δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα, για τα πεπραγμένα του ως διευθύνων σύμβουλος της EDF EN Hellas το διάστημα 2016-2017.

Τον γαλλικό κρατικό όμιλο εκπροσωπεί στην υπόθεση αυτή το γνωστό δικηγορικό γραφείο του Γιάννη Ηρειώτη, που έχει καταφέρει να οδηγήσει ήδη στο ακροατήριο την υπόθεση της δωροληψίας και στον ανακριτή το θέμα της απάτης. Ο Λουκάς Λαζαράκης κατηγορείται , μεταξύ άλλων, από την EDF πως το 2016 κατά την πώληση assets της EDF EN Hellas εξαπάτησε τον γαλλικό όμιλο και αποκόμισε τεράστια ποσά μέσα από παράνομες συναλλαγές, για τις οποίες η EDF δεν είχε γνώση.

Στις συναλλαγές αυτές εμπλέκονται οι εταιρείες του Λαζαράκη Ever Ascent Development Limited (Χονγκ Κονγκ), Travisol και Nostira. Κατά τα στοιχεία της δικογραφίας, την εποχή που ο Λαζαράκης εκπροσωπούσε την EDF και ήταν ο εξουσιοδοτημένος πωλητής των περιουσιακών στοιχείων της στην Ελλάδα, έλαβε από κυπριακή εταιρεία που ανήκε σε λογιστή συνεργαζόμενο με τον αγοραστή των ΑΠΕ, συνολικά 2,414 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό έγινε με δύο εμβάσματα μέσω της Τράπεζας Κύπρου.

Η πρώτη μεταφορά 10.000 ευρώ έγινε στις 4 Ιουλίου 2016 και η δεύτερη μεταφορά 2.404.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2016. Η EDF δεν είχε καμία απολύτως γνώση για τις πληρωμές αυτές, όπως και δεν είχε γνώση για άλλες συναλλαγές που έγιναν παράλληλα με την πώληση των ελληνικών assets της το 2016. Κατά διασταυρωμένες πληροφορίες η πλευρά Λαζαράκη έχει προτείνει στην EDF εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να αποσύρει τις αγωγές και τις μηνήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή του η προσπάθεια δεν έχει ευοδωθεί.

Φορολογική εκκρεμότητα 18 ετών

Κοντά στο να κλείσει με οριστικό τρόπο μια φορολογική εκκρεμότητα 18 ετών που σχετίζεται με μεταβίβαση ακινήτου το 2006 βρίσκεται η LAMDA Development. Την υπόθεση τη διαχειρίζεται η θυγατρική της LAMDA Development, η THE MALL ATHENS που είναι η καθολική διάδοχος της L.O.V., η οποία είχε ολοκληρώσει την επίμαχη συναλλαγή. Η L.O.V. είχε καταβάλει περίπου 13,7 εκατ. ευρώ ως φόρο μεταβίβασης για τη συναλλαγή. Αλλά είχε αμφισβητήσει τον υπολογισμό του φόρου.

Το 2013 η προσφυγή της κατά της απόφασης της εφορίας έγινε εν μέρει δεκτή, οδηγώντας στην επιστροφή 9,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τόσο η εταιρεία όσο και το Ελληνικό Δημόσιο υπέβαλαν αιτήσεις αναίρεσης. Η αίτηση της L.O.V. απορρίφθηκε, ενώ του Δημοσίου έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Διοικητικό Εφετείο. Το Διοικητικό Εφετείο επανεξέτασε την υπόθεση, καθόρισε τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και ζήτησε από τη φορολογική διοίκηση να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του φόρου.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, η L.O.V. κλήθηκε να καταβάλει φόρο ύψους 16,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία όμως προσέφυγε ξανά, και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφαση 54/2023 έκανε δεκτή την αίτησή της, αποφασίζοντας ότι η φορολογητέα αξία δεν έπρεπε να υπερβαίνει την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη νέα εκκαθάριση του φόρου και την επιστροφή ποσού περίπου 6,9 εκατ. ευρώ. Παρά την επιστροφή του ποσού, η φορολογική αρχή δεν κατέβαλε τους τόκους ύψους 2,2 εκατ. ευρώ που οφείλονταν.

Προ ενιαμήνου η THE MALL ATHENS κατέθεσε ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ διεκδικώντας την καταβολή των τόκων. Η προσφυγή της απορρίφθηκε προσφάτως και η εταιρεία προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπου θεωρεί πως οι πιθανότητες επιτυχίας της υπόθεσης είναι αυξημένες.

Προσφυγές από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει καταθέσει το τελευταίο διάστημα προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά αποφάσεων του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Η εταιρεία, το 2021, έλαβε δύο εντολές φορολογικού ελέγχου για τα έτη 2016-2017 και 2018-2019, που κάλυπταν ζητήματα όπως το εισόδημα, ο ΦΠΑ, λοιποί φόροι, τέλη, εισφορές, καθώς και την ορθή τήρηση των λογιστικών βιβλίων. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων εξέδωσε οριστικά φύλλα ελέγχου που μείωσαν τις μεταφερόμενες φορολογικές ζημιές της εταιρείας, χωρίς να καταλογιστούν πρόσθετοι φόροι. Παρά ταύτα, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αμφισβητεί τα πορίσματα αυτά και έχει καταθέσει προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Οι αναλυτές για την ElvalHalcor

Σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 144,5 εκατ. ευρώ σημείωσε η ElvalHalcor στο πρώτο εξάμηνο του 2024, γεγονός που τράβηξε την προσοχή των αναλυτών κατά τη χθεσινή ενημέρωση από τη διοίκηση της εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η αποπληρωμή μακροπρόθεσμων δανείων αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους για τη μείωση του καθαρού χρέους, αν και δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας. Στις 1 Ιανουαρίου 2024, τα ταμειακά διαθέσιμα και οι επενδύσεις σε ρευστά ισοδύναμα της εταιρείας ανέρχονταν σε 115 εκατ. ευρώ, πάνω στα οποία η εταιρεία έχτισε τη στρατηγική της.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, η ElvalHalcor συγκέντρωσε 15 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτικές δραστηριότητες, ενώ το EBITDA συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση των ταμειακών της ροών. Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε πληρωμές μερισμάτων, διατηρώντας ένα ταμειακό μαξιλάρι για να αντιμετωπίσει μελλοντικές οικονομικές ανάγκες. Στο ίδιο διάστημα, πραγματοποίησε πληρωμές τόκων ύψους 28 εκατ. ευρώ, φόρων εισοδήματος 11 εκατ. ευρώ και λειτουργικών δαπανών που έφτασαν τα 33 εκατ. ευρώ, δείχνοντας έτσι την ισχυρή διαχείριση των οικονομικών της.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.