Επιχειρήσεις

Capital Product Partners: Επένδυση 756 εκατ. δολαρίων σε υπερσύγχρονα πλοία μεταφοράς αερίου

Capital Product Partners: Επένδυση 756 εκατ. δολαρίων σε υπερσύγχρονα πλοία μεταφοράς αερίου
Η επένδυση της CPLP, του Βαγγέλη Μαρινάκη αφορά στην αγορά δέκα πλοίων.

Η Capital Product Partners (CPLP), εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ανακοίνωσε την επένδυση 756 εκατ. δολαρίων σε δέκα υπερσύγχρονα πλοία μεταφοράς αερίου.

Από αυτά τα πλοία, έξι θα είναι Dual Fuel Medium Gas Carriers (MGC), ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα ανήκουν στην κατηγορία των Liquid CO2 Handy Multi Gas Carriers (LCO2). Αναμένεται ότι η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2026 και του τρίτου τριμήνου του 2027.

Η επένδυση αυτή αποτελεί στρατηγική επέκταση για τη CPLP, καθώς εστιάζει στην ενεργειακή μετάβαση. Μέσω αυτής της κίνησης, η εταιρεία αυξάνει τη μεταφορική ικανότητά της για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ενώ παρέχει και τη δυνατότητα μεταφοράς υγρού CO2 και αμμωνίας.

Η χρηματοδότηση αυτής της συναλλαγής θα γίνει κυρίως μέσω των εσόδων από τις πωλήσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και μέσω χρηματοδότησης χρέους.

Ο κ. Τζέρυ Καλογηράτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, υπογράμμισε: «Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τη διαφοροποίηση της εταιρείας μας για τη μεταφορά φυσικού αερίου με επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση. Η προσθήκη 10 πλοίων τελευταίας τεχνολογίας θα μας επιτρέψει να παρέχουμε στους πελάτες μας, όπως επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, εταιρείες ενέργειας και εμπόρους, μια πλήρη γκάμα πλοίων για όλες τις ανάγκες μεταφοράς αερίου, αυξάνοντας το αποτύπωμά μας και την εμβέλειά μας στην αγορά. Ενώ το LNG θα παραμείνει η βασική μας αρμοδιότητα, με αναμενόμενο παραδοτέο στόλο 18 πλοίων μεταφοράς LNG τελευταίας γενιάς έως το 2027, η εν λόγω συναλλαγή δίνει μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς ενισχύεται η δυνατότητά μας να μεταφέρουμε Υγροποιημένο Αέριο Πετρελαίου (LPG), αμμωνία, βουτάνιο, προπυλένιο και υγρό CO2».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Umbrella για την απόκτηση 11 πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG/C), η εταιρεία παρέλαβε στις 31 Μαΐου 2024 το νεότευκτο Assos (174.000 cbm), πλοίο τελευταίας τεχνολογίας που ναυπηγήθηκε από την Hyundai Heavy Industries και ξεκίνησε ήδη δεκαετή ναύλωση στην Tokyo Gas.

Η Capital Product Partners ελέγχει επί του παρόντος συνολικά 36 ποντοπόρα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των υπό παραγγελία. Συνολικά κάνουν πλόες δέκα πλοία μεταφοράς LNG και οκτώ πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Neo-Panamax.