Επιχειρήσεις

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αυξήσει τους ελέγχους για εντοπισμό ρευματοκλοπών

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αυξήσει τους ελέγχους για εντοπισμό ρευματοκλοπών
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αυξήσει κατά 65% τους ελέγχους για εντοπισμό ρευματοκλοπών το πρώτο πεντάμηνο του 2024, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό του, ψηφιοποιώντας τη λειτουργία του και αξιοποιώντας σύγχρονο φορητό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν 13.000 έλεγχοι για ρευματοκλοπές, σε σύγκριση με 8.000 την ίδια περίοδο τα δύο προηγούμενα έτη, σημειώνοντας αύξηση 65%.

Επίσης, οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές αυξήθηκαν κατά 50%, φτάνοντας τις 6.000, έναντι 4.000 το 2023 και 2022.

Παράλληλα, οι εισπράξεις από οφειλές ρευματοκλοπών παρουσίασαν σημαντική άνοδο, με 8,5 εκατ. ευρώ να έχουν εισπραχθεί έως τώρα, σε σύγκριση με τα 6,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο τα δύο προηγούμενα έτη. Προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι έλεγχοι θα ξεπεράσουν τους 30.000 πανελλαδικά και οι εισπράξεις τα 20 εκατ. ευρώ.

Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι επίσης οι μεγάλοι πελάτες σε χαμηλή και μέση τάση.

Με τη χρήση προηγμένων εργαλείων ανάλυσης μετρητικών δεδομένων, όπως το Κέντρο Τηλεμέτρησης, οι περιπτώσεις ρευματοκλοπών αναδεικνύονται καθημερινά.

Σε πρόσφατο δείγμα 400 στοχευμένων ελέγχων σε μεγάλους πελάτες, διαπιστώθηκαν 35 περιπτώσεις ρευματοκλοπών που αντιστοιχούν σε απολεσθείσα ενέργεια 4.800 MWh, ισοδύναμη με 700 βεβαιώσεις ρευματοκλοπών σε παροχές χαμηλής τάσης, με το ποσό των οφειλών να ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την πάταξη των ρευματοκλοπών, καθώς αυτές επιβαρύνουν τους συνεπείς καταναλωτές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επικεντρωθεί στην αύξηση του τεχνικού προσωπικού, στην αξιοποίηση φορητού εξοπλισμού και ψηφιακών εργαλείων, και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού ελέγχων.

Οι έλεγχοι συντονίζονται και παρακολουθούνται κεντρικά καθημερινά με τη βοήθεια προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, οδηγώντας σε ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών.