Οικονομία

Εφορία: Εξελίσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων

Εφορία: Εξελίσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει προχωρήσει σε σημαντικό ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών ελέγχων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2024 περιλαμβάνει μια σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες και τεχνολογικές επενδύσεις που αναμένεται να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές.

Η πλήρης διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές επιτρέπει την άμεση καταγραφή και μετάδοση των συναλλαγών στην ΑΑΔΕ, ενισχύοντας την ακρίβεια και διαφάνεια των δεδομένων.

Η καθιέρωση των ψηφιακών δελτίων αποστολής διευκολύνει την παρακολούθηση και τον έλεγχο της διακίνησης αγαθών, μειώνοντας τις πιθανότητες απάτης.

Με την εφαρμογή αυτή, συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών θα μπορούν να καταγράφουν ψηφιακά τις συναλλαγές τους, διευκολύνοντας τους ελέγχους και τη φορολογική συμμόρφωση.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα αξιοποιεί τα δεδομένα εισροών-εκροών για τον εντοπισμό ανωμαλιών και την αυτόματη διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων.

Η πλατφόρμα myDATA για την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα καταστεί υποχρεωτική, διευκολύνοντας την αυτοματοποιημένη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Η εφαρμογή ΕΛΕΓΧΟΣlive θα αναβαθμιστεί και θα χρησιμοποιηθεί μέσω tablet για τους επιτόπιους ελέγχους, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των ελεγκτικών διαδικασιών.

Η ΑΑΔΕ, μέσω αυτών των δράσεων, επιδιώκει να μειώσει το φορολογικό κενό, να ενισχύσει τη φορολογική δικαιοσύνη και να προάγει την οικονομική ανάπτυξη. Η υλοποίηση αυτών των μέτρων αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.